EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите цени за газ и вода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите цени за газ и вода

mail08:55 | 03.01.2024прегледи 467 коментарикоментари 0


Окончателно предложената цена за януари, по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, е 77,60 лева за мегаватчас (MWh) - без акциз и ДДС, съобщи общественият доставчик.

Цената за януари е с 11,31 процента по-ниска от действащата за декември 2023 г., както беше прогнозирано от "Булгаргаз" по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), се посочва в съобщението.

КЕВР утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

ВиК услугите поскъпват от 1 януари с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в специализиран състав "ВиК". С решението на регулатора се изменят цените на 38 ВиК оператора - 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора.

Средното поскъпване за страната е с 15 процента, съобщиха от КЕВР за БТА.

Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно определена методология инфлационен индекс за периода от одобряването на бизнес плановете до приемането на сегашното решение, уточниха от регулатора. Причина за ценовите корекции е и обстоятелството, че КЕВР намали утвърдените по бизнес плановете за 2023 година цени на редица ВиК дружества поради неизпълнението на инвестициите им и на нивата на единните показатели за ефективност за периода 2020-2021 г.

Като ценообразуващ елемент е включено и ежегодното 15-процентно увеличение на заплатите в сектора, което Комисията е длъжна да отчете съгласно подписаното национално споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, "Български ВиК Холдинг" и браншовия синдикат "Водоснабдител" - КНСБ, уточниха от регулатора.

Пълният текст на Решението на КЕВР за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2024 г. е публикуван на интернет страницата на регулатора.


Тагове: газ, вода, цени, КЕВР
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg