EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите цени в топлофикациите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите цени в топлофикациите

mail11:30 | 29.03.2013прегледи 803 коментарикоментари 0


Понижението на цените на топлинната енергия няма да създаде проблеми за топлофикациите, заяви в коментар за БТА председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев.
Работната група на ДКЕВР предвижда цените на топлинната енергия да бъдат намалени с: 3,83% в София, с 4,92% в Пловдив, с 6,48% в Плевен, с 6,54% в Бургас, с 4,89% във Варна, с 4,73% във Враца, с 4,14% във Велико Търново, с 5,96% в Казанлък, с 4,69% в Разград. Това се прави във връзка с намалението на цената на природния газ от 1 април с 3,89% до 630,94 лв. за 1 000 куб. метра без акциз и ДДС. Очаква се окончателното решение на ДКЕВР да бъде взето на закрито заседание на 28 март. Промените в цените на топлинната енергия не са големи, а и април не е месец с големи продажби и производство на топлинна енергия, затова намалението на цените не би трябвало да се отрази негативно на топлофикационните дружества, коментира Николаев. Заедно с намалението на топлинната енергия работната група на ДКЕВР предлага и намаление на преференциалните цени на електроенергията, произведена по комбиниран способ и по думите на Николаев това намаление е в разумни граници. Важно е, когато се правят междинни промени на цените по време на регулаторния период, да се запазят приходите на дружествата, а ДКЕВР се съобразява с това, така че не очакваме драматични резултати, посочи председателят на асоциацията.

Николаев посочи, че намаляването на задълженията на топлофикационните дружества към "Булгаргаз" не е следствие на повишена събираемост от страна на дружествата, а заради въведените по-рестриктивни мерки от "Булгаргаз" за плащане на газа. Относно събираемостта на сметките Николаев каза, че всеки месец събираемостта е различна, но се очаква към май да бъдат събрани основните приходи от зимния период. Тогава ще се види ясно и дали има тенденция към повишаване на събираемостта на плащанията от нашите клиенти, каза той. Относно новата схема на разплащане на природен газ, която ще бъде въведена от 1 април - изплащане на 50 процента от заявените количества през първите десет дни на текущия месец и още 50 процента през вторите десет дни на същия месец, Николаев коментира, че това създава трудности за топлофикациите, но за тях не е ново да се разплащат авансово с "Булгаргаз".
Топлофикациите събират най-малко месец по-късно средствата си след доставката на услугата, докато на "Булгаргаз" трябва да се плаща предварително, каза Илия Николаев. Това означава, че има силно нарушен паричен поток заради неплащането в срок от страна на гражданите и почти всички топлофикационни дружества изпитват затруднения и плащат лихви на "Булгаргаз", посочи той. Това не е нормална ситуация, но засега не е намерено достатъчно добро решение, така че да бъдат защитени и интересите на топлофикационните дружества, каза Николаев.
По повод предложената от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев мярка за смяна на начина на изчисляване на "кафявата енергия", произведена от заводските централи, Илия Николаев каза, че мярката касае производствените централи, а не топлофикационните дружества, които също произвеждат "кафява енергия". Топлофикациите задоволяват всички собствени нужди от електроенергия с произведената по комбиниран способ енергия, докато при заводските централи има разлика между това, което се произвежда и продава и това което се потребява - тоест те потребяват електроенергия от мрежата, а продават произведената от тях на преференциални цени, коментира Николаев. Това по думите му натоварва допълнително цената на електрическата енергия, но при топлофикациите този проблем не стои. Електроенергията, произведена от  топлофикациите по комбиниран способ, се изкупува задължително по преференциални цени и затова има законодателство, а от ноември миналата година и директива на ЕК с препоръки и задължения за развиване на комбинирано производство на топлофикациите, коментира Николаев. Той посочи, че по определенията в съществуващата сега наредбата се приема, че цялата  произвежданата от топлофикациите електроенергия е високоефективна и се изкупува с преференциална цена.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037