EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите първични, агресивни икономики

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите първични, агресивни икономики

mail09:30 | 02.04.2014прегледи 794 коментарикоментари 0


Задъхващата се влиятелна група на нововъзникващите пазарни икономики БРИКС /Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка/ може скоро да бъде изместена от нови формирования от страни, посочва Франс прес. Френската застрахователна компания за външна търговия /COFACE/ предлага да се заговори вече за групата ППИКС /PPICS/, съставена от така наречените нови нововъзникващи пазарни икономики Перу, Филипините, Индонезия, Колумбия и Шри Ланка. Страните в тази група имат силен потенциал за растеж, надвишаващ 4 процента, диверсифициран икономически профил, не чак толкова голяма зависимост от износа на суровини и известна устойчивост на икономически сътресения. Всичко това в тези страни се съпровожда и от развиваща се финансова система. Тази група дори може да се разшири и да обхване след известно време Кения, Танзания, Замбия, Бангладеш и Етиопия. Засега обаче последните са преценени като обещаващи, но на този етап все още рискови икономики.
Всъщност търсенето на нови нововъзникващи пазарни икономики датира от 1988 година. Тогава се появява индексът на нововъзникващите пазарни икономики на инвестиционната компания Ем ЕС Си Ай /MSCI/. Първоначално в него влизат 10 страни, а днес страните са 21.
Същата инвестиционна компания създаде и индексът на граничните страни, тоест тези които са на границата да станат нововъзникващи пазарни икономики. В него са включени 26 страни - от Аржентина до Шри Ланка през Нигерия.
Не толкова обширна е групата МИНТ /MINT/, обединяваща Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция, предложена от икономиста Джим О'Нийл, популяризирал термина БРИК, преди да стане БРИКС. Звеното за анализи и прогнози на сп. "Икономист" - Икономист интелиджънт юнит от своя страна предлага групата КИВЕТС /CIVETS/, обединяваща Колумбия, Индонезия, Виетнам, Египет, Турция и Република Южна Африка.

Предложенията идват в момент, в който членовете на БРИКС имат проблеми. Русия е в разгара на кризата с Украйна и капиталите изтичат от нея. Рейтингът на Бразилия беше понижен от Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's). Китай преживява серия от финансови неволи. А доста експерти поставиха въпроса защо БРИКС да не стане БРИКСМ, тоест в него да влезе и Мексико. Още повече, че както припомня френският експерт Ив Злотовски, терминът нововъзникваща пазарна икономика е бил създаден именно заради Мексико през 80-те години, когато страната получи достъп до международните дългови пазари. Според икономиста Маартен-Ян Бакум могат да бъдат съставени две нови групи - едната на страните, които са силно зависими от Китай, а другата на страните, които са по-малко зависими от Китай в момент, в който развитието на китайската  икономика представлява най-големия риск.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg