EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите метро-влакове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите метро-влакове

mail09:30 | 24.07.2012прегледи 1366 коментарикоментари 0


Първите 12 влака за метрото ще бъдат въведени в експлоатация до края на месец август, а останалите 6 – до края на месец ноември. Това съобщи днес транспортният министър Ивайло Московски. „Капацитетът на всеки от тях е 1100 пътника и са кооперирано производство между руския завод “Метровагонмаш” и японската фирма „Хитачи”, допълни той. По думите му новите влакове са много по-икономични, тъй като двигатели им са специално оборудвани и при движение по инерция и в спирачен режим работят като генератори. „В резултат разхода на електроенергия при тях е с около 25% по-малка от тази изразходвана от влакове с обикновени двигатели”, обясни Ивайло Московски.

„Договорът за новите влакове е на стойност над 153 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма „Транспорт”, допълни министърът. Той обясни, че доставките вървят по график и вече са доставени 8 влака, 2 се транспортират, а за други два тече процедура на приемане в завода на производителя.

Министър Московски и кметът Фандъкова направиха и инспекция на строителните дейности на втория лъч на метрото. Те пропътуваха разстоянието между метростанция „Сердика” и метростанция „Надежда” и се запознаха с напредъка по обекта. „Към този момент е постигнато над 95% изпълнение в участъка Надежда – кв. Лозенец”, каза Ивайло Московски. По думите му и останалата част на трасето е във финална фаза на изпълнение и цялата линия от кв. „Лозенец” до кв. „Обеля” се очаква да бъде пусната в експлоатация в края на август.

Проектът за разширение на столичното метро се финансира по Оперативна програма „Транспорт”. В неговия първи етап е включен участъка „Надлез Надежда - пл. Св. Неделя - кв. Лозенец” с дължина 6,5 км и 7 метростанции. Срокът на строителство е 45 месеца. Участъкът „ж.к. Обеля - ж.к. Надежда - Надлез Надежда” е обособен като Лот 1 в Етап ІІ на проекта. Той е с дължина 4,15 км и 4 метростанции. Другият лот, който беше финансиран по ОП „Транспорт”, между кв. „Младост 1” и бул. „Цариградско шосе” е вече готов и пуснат в експлоатация.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg