EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите енергийни проекти на Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите енергийни проекти на Турция

mail15:35 | 05.04.2023прегледи 812 коментарикоментари 0


Турция ще пусне в употреба открития от нея природен газ в Черно море от 21 април, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, като добави, че усилията в тази насока са в ход.

"Нашият екип се подготвя да разтовари черноморския газ във Филиос в последния ден на Рамазана. Работим усърдно, за да гарантираме, че всичко е на мястото си за успешната акция", каза той пред "Дейли Сабах".

През декември президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че сондажният кораб Fatih е открил допълнителни 58 млрд. куб. м запаси от природен газ на дълбочина 3023 м в блок Çaycuma 1 в Черно море. Той отбеляза, че запасите от природен газ на Турция в Черно море се оценяват на 710 млрд. куб. м, като пазарната им стойност е 1 трилион долара.

Анкара има за цел да включи газа в националната си газопреносна мрежа през 2023 г., когато се навършват сто години от създаването на съвременна Турция, а устойчивият добив да започне през 2027-2028 г.

Турция използва два кораба за сеизмични изследвания - Oruç Reis и Barbaros Hayrettin Paşa, и три сондажни кораба: Fatih, Kanuni и Yavuz. Очаква се трите сондажни кораба скоро да обединят усилията си и да работят едновременно в Черно море, за да ускорят добива на открития в региона природен газ.

Междувременно Дьонмез коментира и различни енергийни проекти, които страната изпълнява в момента. Той съобщи, че на 27 април ще доставят свежо ядрено гориво за атомната електроцентрала (АЕЦ) "Аккую" в Мерсин.

"Това е важна стъпка, тъй като централата скоро ще започне да функционира пълноценно. Екипът ни работи неуморно, за да гарантира, че са извършени всички необходими приготовления", каза той.

Въпреки че новият плаващ кораб на страната за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU), който трябва да акостира в залива Сарос край бреговете на Чанаккале, също е пристигнал, каза Дьонмез, откриването му е било отложено заради земетресенията, които удариха югоизточните райони на страната на 6 февруари и засегнаха 11 провинции. "Ще предоставим допълнителна информация по този въпрос възможно най-скоро", каза той.

Корабът ще обслужва терминала Saros FSRU на Turkish Petroleum Pipeline Company (BOTAŞ). Корабът има общ капацитет за съхранение на втечнен природен газ от 180 000 куб. м и дневен капацитет за газификация от 28 млн. куб. м.

Всички тези събития се случват в момент, когато страната се опитва да диверсифицира енергийните си източници и да намали зависимостта си от чужбина./БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158