EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите автобуси MAN Lion’s City в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите автобуси MAN Lion’s City в София

mail12:35 | 27.08.2014прегледи 2992 коментарикоментари 0


Пускаме първите 20 от 126 нови автобуси в София. След подмяната на 90% от тролейбусният парк и след първите нови трамваи, които се движат по улиците на града, в София ще пътуват първите 20 нови модерни автобуси, които са удобни, както за шофьорите, така и за пътниците. Надяваме се с това да допринасяме за промяната на нашия град, каза при въвеждането на новите автобуси в експлоатация Йорданка Фандъкова.

Превозните средства MAN Lion’s City G CNG са част от голяма доставка на общо 126 съчленени автобуси с двигатели, работещи изцяло на природен газ.

Автобусите са доставени по Проект „Изпълнение на мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на автобуси”, който се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” по процедура BG161PO005/13/1.50/01/35 „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства на градския транспорт”. „Столичен автотранспорт” ЕАД е партньор по проекта, а бенефициент е Столична община, съгласно подписания на 21 октомври 2013 г. Договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерство на околната среда и водите.

За изпълнението на проекта е подписан договор за доставка между общинското дружество „Столичен автотранспорт” ЕАД и немската фирма МАН ТРЪК&БЪС АГ след проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка. Стойността на договора с изпълнителя е 66 553 050 лв.

Новите превозни средства са спечелили приза автобус на 2015г. Това каза Ян Айхингер, вицепрезидент на MAN Truck & Bus AG.
Градският автобус MAN Lion’s City GL CNG е избран за ‘Bus of the Year 2015′ (Автобус на годината – 2015) – наградата е една от най-престижните в сектора на автобусите. Чист, мощен и икономичен – това са основните характеристики на MAN Lion’s City GL CNG, който впечатли журито на тазгодишното издание на ‘Bus Euro Test’.
Новите 20 автобуса ще се движат по линия № 102
от 27 август 2014 г. Автобусната линия осъществява връзка между „Овча купел”, централна градска част и „Студентски град”.

Новите нископодови газови съчленени автобуси са с модерни енергоефективни технически параметри. Те са с дължина около 18 м и имат салон с 4 двойни врати, изцяло нископодов. Двигателите, работещи само на природен газ, са с мощност 310 к.с. и покриват еконормите Евро-6. Газовите бутилки са от композитни материали и са разположени на покрива. Оборудването включва електронни информационни табели за указване на маршрутите с възможност за изписване на кирилица и латиница, аудиосистема за информационно обслужване на пътниците, звукова сигнализация за незрящи хора при предната врата, климатик, механична рампа за инвалиди на втора врата и наклоняване на автобуса при спиране на спирка за улесняване на качващите се и слизащи пътници. Общият брой пътници е 150 души – 44 седящи и до 106 правостоящи места. Предавателната кутия е автоматична – Voith D864.5, четиристепенна.

С най-голямата от много време насам покупка на нови автобуси за столицата на практика ще бъдат подменени почти всички от най-старите съчленени возила в София и ще бъдат спестени вредни емисии от над 130 тона годишно. Със своя елегантен дизайн, лесна поддръжка и ниски експлоатационни разходи новите автобуси ще допринесат за Европейският облик на столицата.

Сервизната поддръжка на автобусите MAN Lion’s City G CNG ще се извършва от МVB Truck & Bus Bulgaria – единствен официален вносител на MAN и Neoplan за България.







 


Тагове: автобуси, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg