EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новини от ДФЗ – пропаднали площи & вредители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новини от ДФЗ – пропаднали площи & вредители

mail15:36 | 09.03.2016прегледи 1434 коментарикоментари 0


В областните дирекции на ДФ „Земеделие“ са подадени 431 заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015 г.

4 196 400 лв. са предвидени за пропаднали през 2015 г. площи. С държавната помощ ще се компенсират 80% от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50 на сто, а за зимна маслодайна рапица – 30%.

На подпомагане подлежат земеделските стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури, в резултат на неблагоприятни климатични условия.

Одобрени са окончателния специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2015 и окончателния специализиран слой „Постоянно затревени площи” за 2016 г.

Със заповеди на министъра на земеделието и храните са одобрени - окончателния специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания`2015 и окончателния специализиран слой „Постоянно затревени площи” за 2016 г. Заповедите са в изпълнение на Наредба № 105 от 2006 г. за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

Данните от двата специализирани слоя са предоставени на Разплащателната агенция за зареждане в ИСАК с цел обезпечаване на приема на заявления за подпомагане по кампания за директните плащания през 2016 година, както и за извършване на задължителните кръстосани проверки на подадените през 2015 заявления за подпомагане. На тази бази предстои да се извърши окончателна оторизация и плащания на площ за миналогодишната кампания.

Разплащателната агенция, при необходимост, ще извърши корекции в направените до момента плащания по схемите и мерките за подпомагане на площ. Допълнителни субсидии ще бъдат изплатени на земеделските стопани, на които първоначално е изплатена по-малка сума, а на стопаните, при които се установи, че е изплатена по-голяма сума ще се предприемат стъпки за нейното възстановяване.

При несъгласие, с резултатите от извършените от Разплащателната агенция окончателни плащания на площ, стопаните ще имат възможност да го оспорят чрез обжалване на издаваното от агенцията официално уведомително писмо, в което същите са посочени.

Предстои изпращане на отговори на всички подадени възражения срещу проекто обхвата на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2015, като тези отговори няма да подлежат на обжалване.

На оспорване пред Върховния административен съд на Република България подлежи заповед № РД 46-236 от 01.03.2016 г., в едномесечен срок от съобщението за издаването й, а за подалите възражения този срок е 14 дни от получаване на отговора на възражението.

2 267 стопани заявиха помощ за борба с вредителите по трайните насаждения

Приключи приемът на заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период за 2016 година.

Подадените заявления са 2 267 на брой. До 15 април земеделските стопани трябва да се отчетат пред Фонд „Земеделие“ за извършените мероприятия. Срокът за сключване на договорите и за изплащане на средствата е до 27 май 2016 година.

Припомняме, че по схемата са предвидени общо 3 млн. лв., от които 2 млн. лв. за продукти за растителна защита в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките и 1 млн. лв. за препарати за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат в периода на масов листопад през есента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057