EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нови правила за тютюневите продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за тютюневите продукти

mail11:45 | 25.05.2016прегледи 6524 коментарикоментари 0


От 20 май в ЕС започват да действат новите правила, които целят да намалят привлекателността на тютюневите продукти, особено сред младите хора. Прочетете какво се променя и разгледайте нашата обновена инфографика за пушенето в ЕС.

Промените в правилата

Директивата на ЕС за тютюневите продукти бе приета през 2014 г. и започва да действа от 20 май. Тя въвежда по-стриктни правила за цигарените опаковки и други свързани продукти.

Част от мерките са насочени срещу разпространението на опасния навик сред младите хора – например, като се забраняват по-малките (и по-евтини) цигарени опаковки и добавянето на аромати към тютюна.

Предупрежденията за здравето ще трябва да покриват поне 65% от предната и задната страна на опаковките или на пакетите, в които се продава тютюн за навиване на цигари.

На страните-членки се дава право да забраняват онлайн продажбите на цигари и свързани продукти, а електронните цигари се регламентират или като медицински продукти, ако целта им е да помагат за отказването от навика, или като тютюневи продукти.

Край на "триковите" продукти

„Хората от целия ЕС ще видят опаковките на тютюневите продукти да се променят оттук нататък, като триковите продукти ще изчезнат от пазара, а опаковките ще съдържат повече предупреждения за здравето, отколкото реклама“, заявява авторката на доклада на ЕП по директивата Линда Макавън (С&Д, Великобритания).

„Ясните нови правила, заедно с другите национални мерки като забраните за пушене на обществени места, трябва да възпрат тютюневата индустрия от това да привлече ново поколение млади пушачи в Европа. Сега, когато тютюневите компании загубиха делото си в Европейския съд, страните, които още не са въвели изцяло директивата, трябва да се заемат с това и да го свършат“, добавя г-жа Макавън.

Опасността за здравето

Всяка година в ЕС близо 700 000 души умират заради потреблението на тютюн, посочва Европейската комисия. Пушачите страдат повече от ракови, сърдечно-съдови и дихателни заболявания, а половината умират по-рано от очакваното (техният живот е средно с 14 години по-къс).

Източник: Европейски парламент


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg