EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови надлези по ЖП-линията Пловдив-Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови надлези по ЖП-линията Пловдив-Бургас

mail08:22 | 15.12.2023прегледи 711 коментарикоментари 0


Открити са два нови пътни надлеза по ЖП-линията Пловдив-Бургас, изградени със средства от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС. Надлезите се намират в участъка Черноград-Българово на км. 253+520 и км. 260+921. и са част от цялостната рехабилитация на железопътната линия. Изграждането на съоръженията ще повиши значително безопасността на железопътната линия. В изграждането им са вложени 3,3 млн. евро чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

ЖП-линията Пловдив-Бургас е приоритет в националната железопътна система и нейната модернизация допринася за повишаване качеството на предлаганите услуги и намаляване на транспортните разходи. Наред с това линията е ключова част от основната трансевропейска транспортна мрежа и коридора Ориент/Източно Средиземноморие в България.

Ръководителят на отдел „България, Унгария, Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия Анес Монфре изпрати поздравителен адрес за церемонията по случай откриването на обектите. Тя каза, че ЕС ще продължи да подкрепя железопътния сектор през програмния период 2021-2027 г. и 40% от инвестициите по Програма „Транспортна свързаност“ ще допринесат за привличането на пътнически и товарни превози към ЖП-транспорта чрез подобряване на качеството на железопътната инфраструктура. Анес Монфре подчертава и необходимостта да се работи за транспортна инфраструктура, която да е устойчива на изменението на климата и да се намали зависимостта на сектора от изкопаеми горива. Транспортният сектор е вторият най-замърсяващ в Европа, а Европейският зелен пакт поставя амбициозната цел за намаляване на емисиите на CO2 от транспорта с 90% до 2050 г.

Европейските инвестиции в железопътния сектор в периода 2014-2020 г. възлизат на около 700 млн. евро и са насочени към строителство, модернизация, рехабилитация, електрификация и внедряване на сигнализация и телекомуникации на железопътните участъци. Също така са реализирани мерки за техническа помощ за инвестиционни проекти по основната и разширената трансевропейска транспортна мрежа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg