EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови метробуси в Истанбул

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови метробуси в Истанбул

mail18:03 | 09.08.2023прегледи 564 коментарикоментари 0


Обновен модел метробуси бяха пуснати в движение тези дни в трафика на 16-милионния мегаполис Истанбул.

Първите пет метробуса от новите модели са с по-висок капацитет, по-висока маневреност и по-комфортни в сравнение с предишните, се посочва в съобщение на Службата за електрически трамваи и тунели /ИЕТТ/ към Истанбулската голяма община.

До края на тази година се очаква още 47 броя от новите метробусни коли да бъдат прибавени към транспортната флотилия на ИЕТТ. Така общият брой на тези масови транспортни средства, които са пригодени за изключително натоварения трафик на мегаполиса, ще достигне 252.

Метробусите се утвърдиха като най-масовото транспортно средство в обществения транспорт на Истанбул. 

Те се движат в отделни ленти /трасе/ по 52-километров маршрут от Сьоютлючешме на азиатския бряг до Бейликдюзю на европейския бряг на мегаполиса, като превозват всекидневно по над 1 млн. пътници между Европа и Азия.

Метробусите са изцяло местно производство, оборудвани са с интелигентни транспортни системи. Новото поколение коли са по-големи и по-високо технологични, с информационни екрани за пътниците и множество USB точки за зареждане, с които предлагат на пътниците по-удобна възможност за транспорт, посочват от ИЕТТ.

Новите превозни средства са оборудвани със система с плъзгащи се врати, която се отваря навън за лесно качване и излизане, системи за охранителни камери, двупосочна система за незабавна комуникация между водача и автопарка, система за анализ на поведението на водача и пътниците, а също и система за броене.

Метробусът представлява дълъг автобус със скачени няколко автобусни купета, но с един водач. Спират само на спирките на метрото, откъдето идва името им.

Дължината на един метробус е 25 метра и е с капацитет за 280 пътници. 

ИЕТТ e една от най-старите служби на Истанбул, основана е през 1871 г. По-стари са само пожарната /1741 г./ и полицията /1845 г. /  БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg