EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Нови китайски инвестиции у нас?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови китайски инвестиции у нас?

mail06:20 | 29.04.2014прегледи 1310 коментарикоментари 0


България иска да привлече китайски партньори за създаване на смесено предприятие в България за производство и сглобяване на вагони и локомотиви от различен вид, като за продукцията на подобно предприятие би имало пазар не само в България, но и в съседни страни и страни от ЕС, съобщава МИЕ, като се позовава на завършилата 15-та сесия на българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество. Има също така възможност за изграждане и модернизиране на високоскоростната ж.п. линията Кулата-Лом, като важен европейски транспортен коридор. Китайски компании могат да си партнират с български фирми и инвестират в България за производство на китайски малогабаритни многофункционални трактори.
На срещата бяха представени и възможностите за сътрудничество между България и Китай в големи стратегически енергийни проекти, където китайски компании биха могли да инвестират в: изграждането на междусистемните газови връзки Гърция - България и Турция – България; проекти за изграждане на парогазови централи; Хидроенергийни комплекси (ХЕК) на р. Дунав; проект за възстановяване на ж.п. линията Русе – Варна; развитието на въздушния транспорт чрез иницииране на директна въздушна линия между България и Китай; изграждането на автомагистрала "Черно море", автомагистрала "Хемус" и тунелно преминаване под "Петрохан".

В областта на селското стопанство, традиционно добре развит сектор на взаимоотношения между България и Китай, се потвърди готовността България да бъде домакин на "Форума за сътрудничество в сферата на земеделието между Китай и държавите от ЦИЕ" през 2014 г., както и възможностите най-скоро да се финализират процедурите за сертифициране на внос в Китай на български селскостопански и хранителни продукти – шрота, млечни и местни продукти и подписването на съответните протоколи.
Повече от 50 китайски компании и 15 български имаха възможност да се запознаят с бизнес средата и инвестиционните условия в двете страни. В рамките на форума "Национална компания индустриални зони" ЕАД и Високотехнологичен парк Джунгуанцун, Китай подписаха и Меморандум за сътрудничество.
Китай вече се нарежда на второ място след Турция сред експортните дестинации на
България извън ЕС. През 2013 г. стокообменът между България и Китай достига 1884 млрд. щ.д., от които български износ за Китай е 864 млн. щ.д. и бележи увеличение от 13,4 на сто. Редица български стоки могат да присъстват по-осезаемо на  китайския пазар, като е особено важно улесняването на процедурите за внос в Китай на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки. Други стоки с потенциал за по-широко присъствие на китайския пазар са вина, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката.
От 2007 г. България се ползва със статут на одобрена туристическа дестинация за китайските туристи. Тя може да предложи на китайските туристи за голф и културен туризъм, спа туризъм и балнеолечение.

От китайска страна изразиха готовност и силен интерес към участие в проекти в енергетиката и строителството на големи инфраструктурни проекти на българска територия.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4282