EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови кабели от алуминиева сплав използва ЧЕЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови кабели от алуминиева сплав използва ЧЕЗ

mail10:00 | 09.09.2011прегледи 627 коментарикоментари 0


С нов стандарт кабели с алуминиева сплав е подменена мрежа на ЧЕЗ в подстанция „Хиподрума” в София, съобщи Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България, при представяне на проекта по подмяна на кабелите. Компания приключи предсрочно подмяната на 57 хил. метра увредени при кражби кабели 10 kV от подстанция „Хиподрума” в София. С приключването на проекта компанията възстанови сигурността на захранването за 21,5 хил. домакинства от кварталите „Иван Вазов“, „Стрелбище“, „Борово“, „Белите Брези“, „Хиподрума“ и „Крива река“, както и за ключови обществени сгради, социални и здравни заведения.

"Направихме нов стандарт кабели с двойна защита – по-трудно се белят и медният екран е заменен с алуминиева сплав, която засега не представлява интерес за крадците”, обясни Гатев. Нарушителите увреждат кабелите като свалят медната изолация. Без нея кабелите не работят ефективно и стават опасни, защото при евентуална авария не се изключват, топят се и се запалват. При запалването на един кабел е възможно да изгорят всички, а възстановяването им не може да стане за дни, посочи Гатев. Новите кабели са по-скъпи с 20% от старите, но са по-сигурни и инвестицията си заслужава, коментира Гатев. Дължината на кабелите от целия колектор по бул. „България” е 200 000 м. Трябва да се подменят всички кабели, защото са опасни, подчерта Гатев. Предстои втори етап от подмяната на мрежата с новия стандарт кабели, който ще засегне централната градска част около НДК. Приключването на този етап се очаква да бъде в средата на октомври. Инвестицията ще бъде 1.3 млн. лв. за подмяната на 70 000 метра кабели. Третият етап е планиран за 2012 г., когато ще бъдат подменени кабели от подстанция „Красно село”. Подмяната става под земята и няма да има спирания на тока, освен при аварийни ситуации, увериха от ЧЕЗ.
„Ако крадците печелят по 3 лв. на линеен метър от медта, ние, за да възстановим този кабел, даваме 15 лв. на линеен метър, т.е. пет пъти повече”, посочи Гатев. Хит сред крадците е трансформаторното масло, уточни той. „Ако миналата година сме дали 22 000 лв. да възстановим откраднатото масло, тази година сме дали 42 000 лв. Миналата година е откраднато 10 000 л масло, а тази година – 18 000 л масло от трансформаторите. То е подходящо за горене в дизеловите автомобили, в селскостопанската техника, в нафтовите печки”, обясни Гатев. Най-честите посегателства от този тип са в Пернишко.
Средствата за възстановяване на щетите от престъпления от подобен характер се отделят от одобрената инвестиционна програма на ЧЕЗ. Само от началото на 2011 г. до момента компанията е инвестирала 2 млн. лева за предотвратяване на последствията от кражби и посегателства на съоръжения. За последните три години и половина - от 2008 г. до момента, щетите са за над 22 млн. лева. При нормални обстоятелства тези средства биха могли да бъдат вложени в реновиране и модернизация на електроразпределителната мрежа и подобряване на услугите за клиентите.

 

 

 


Тагове: ЧЕЗ, кабели
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158