EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови изпитания за икономиката на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови изпитания за икономиката на САЩ

mail11:07 | 03.11.2010прегледи 409 коментарикоментари 0


Финансовата регулация на американската икономика може да бъде блокирана след като вчера републиканците отнеха мнозинството на демократите в Камарата на представителите на междинните избори за Конгрес в САЩ, предаде Франс прес.
Резултатът от изборите обаче може да бъде истински шанс за компаниите, които искат да избегнат новите финансови правила и които от две години не престават да твърдят, че усърдието на демократите да се въведе регулация ги възпира да инвестират и да наемат нова работна ръка.
"Повечето инвеститори са на мнение, че ако Вашингтон изпадне в задънена улица, това ще се отрази благотворно на пазарите", отбелязва Джина Мартин Адамс, стратегически анализатор в банка Wells Fargo.
Макар че ще бъде трудно на републиканците да отменят законите за здравните застраховки или реформата на Уолстрийт, те могат да издигнат пречки пред тяхното приложение.
Освен това яростната съпротива на републиканците срещу таксите върху парниковите емисии може да се окаже добра новина за енергийната промишленост, тъй като новото мнозинство в Камарата на представителите е склонно да попречи на приемането на план за климата, въвеждащ права за замърсяване по европейски модел.
Но докато икономиката още се съвзема, след като бе поразена от най-тежката криза от 30-те години, предприятията все още се нуждаят от помощта на държавата, за да се възстановят напълно, припомнят някои експерти.
"Администрацията трябва да реши до края на годината каква съдба да отреди на данъчните облекчения, въведени от правителството на Джордж Буш", обяснява политологът Шон Уест от изследователската група Eurasia. Програмата за данъчни облекчения на бившия президент на САЩ изтича през 2011 година.
"Ще трябва да се вземат доста решения догодина по цял куп проблеми, а блокирането им най-вероятно ще бъде най-лошият вариант", отбелязва Уест.
Демократите и републиканците не можаха да се разберат за прекратяването на данъчните облекчения за най-богатите. Според Барак Обама страна, разядена от дефицити, не може да си позволи да намалява данъците на милионерите. Политическите му противници обаче са на мнение, че ограничаването на тези облекчения може да окаже натиск върху икономическото възстановяване.
"Пазарите могат да предпочетат нов план за стимулиране на икономиката, но едва ли такъв може да бъде приет, ако има политически блокаж", прогнозира политологът.
"Икономиката е прекалено уязвима, за да устои на блокаж" от страна на Конгреса, допълва Райън Суит от Moody's Analytics.
Според него икономиката може да пострада от неспособността на американските конгресмени да намалят държавния дълг.
"Увеличение на данъците и по-малко съкращения на разходите ще бъдат необходими след време - но не през 2011 година, тогава възстановяването на икономиката ще бъде още прекалено слабо, за да издържи на затягане на коланите", посочва анализаторът.
Компаниите обаче са оптимистично настроени по някои точки, като финализирането на споразумение за свободна търговия с Южна Корея, Колумбия и Панама, реформа в образованието и бърз компромис по въпроса за данъците.
Има и един важен показател, който дава основания да се смята, че други фактори могат да окажат влияние: "в исторически план годината след междинни избори в САЩ е добра за пазарите", припомнят анализатори от Fidelity Investment.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg