EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ФЕД подготвя $2 трлн. за икономиката на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ФЕД подготвя $2 трлн. за икономиката на САЩ

mail11:14 | 02.11.2010прегледи 535 коментарикоментари 1


До 2 трилиона долара се готви да влее в американската икономика Управлението на федералния резерв на САЩ. Това решение се очаква да бъде обявено в края на започващото днес двудневно заседание на централната банка, съобщават световните агенции.
Според анализаторите централната банка на САЩ ще купи на открития пазар ценни книжа на стойност между 500 милиарда долара и 2 трилиона долара, което ще "отблокира кредитирането на икономиката на САЩ". Става дума за купуване на държавни облигации и други видове инвестиции с които се цели финансовата система да влязат допълнително пари и да бъде стимулирана американската икономика, която излиза от кризата с бавни темпове.
Експертите посочват, че мерките, които се готвят, са оправдани заради редица тревожни сигнали. Сред тях на първо място е безработицата, която упорито отказва да спадне и е застинала на равнище от 9,6 процента от работната сила. Понижена е и прогнозата за растеж на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие и сега очакванията са за не повече от 2 процента.
Потреблението на домакинствата се очаква да нарасне едва с 0,8 на сто.
"Ню Йорк таймс" отбелязва, че от известно време борсата се държи така, сякаш не очаква нищо по-различно от УФР. От началото на август, тласкан от очакването централната банка да смекчи
парично-кредитната политика, фондовият пазар отчита растеж. В резултат акциите и златото поскъпнаха, а курсът на долара и лихвите спаднаха.
Изданието припомня, че в края на 2008 година заради финансовата криза в САЩ, УФР започна да изкупува държавни облигации и ипотечни ценни книжа за 1,7 трилиона долара. Сега
инвеститорите чакат нов приток от пари в икономиката, за което недвусмислено намекна председателят на управителния съвет на УФР Бен Бърнанке.
Предполага се, че наливането на парична маса в икономиката ще бъде разтегнато във времето. Всеки месец УФР ще купува ценни книжа за 80 до 100 милиона долара, като постоянно ще следи дали програмата оказва очаквания ефект.
"Вашингтон пост" предупреждава обаче, че ако УФР се престарае, като налее стотици милиони долари в икономиката, това може да доведе до такива балони в жилищния сектор и на фондовия
пазар, каквито предизвикаха сегашния икономически спад.
Изданието не изключва и вариант, при който мерките на УФР могат да се окажат недостатъчни за стимулиране на икономиката.


 


 
Коментари
 
приятел - 03-11-2010 г. 13:34:28

Така написана статията може да подведе (незнаещите), че ФЕД е нещо различно от ЧАСТНА банка. Да, самото му име е измислено, за да подвежда и мнозинството го приема за държавна институция. Уви, не е. Още нещо: да, по официални данни безработицата е около 9,6%. Обаче си мисля, че за способните да мислят не е зле да се подаде и НЕофициалната информация - безработицата в САЩ е 20,3%

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg