EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови държавни дългове предстоят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови държавни дългове предстоят

mail16:10 | 07.06.2022прегледи 694 коментарикоментари 0


Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг след експертния коалиционен съвет, свързан с актуализацията на бюджета.

Той посочи, че това увеличение на лимита на дълга всъщност е равно точно на това, което догодина трябва да върнем по падежи по стари дългове. 

Догодина имаме плащания по стари дългове от 3 млрд. лева и това, което получихме като обратна връзка от банките дилъри, е, че трябва да емитираме тази година, а не догодина, за да получим значително по-ниски лихвени проценти, разясни Василев. Поне два процента, казаха, че ще спестим от лихви, допълни той. Вицепремиерът отбеляза, че дългът към момента е по-нисък от този, който са заварили, тъй като са направили плащания по външни дългове.

Василев потвърди, че актуализацията на бюджета включва предимно антикризисни мерки. Той обясни, че приходната и разходната част на бюджета ще се увеличат с 1,645 млрд. лева. 

Имаме допълнителни приходи от 2,175 млрд. лева, като те ще бъдат намалени с данъчните ефекти - намалени ДДС ставки и акцизи, така че нетно се увеличават приходите с 1,645 млрд. лева, срещу които има планирани допълнителни разходи, основно свързани с антикризисните мерки, посочи финансовият министър. Бюджетният дефицит остава на 4,1 процента и се запазва салдото, допълни той. Бюджетът е планиран при 2,9 процента ръст на БВП и малко под 11 процента (10,9 процента) средногодишна инфлация, посочи още Асен Василев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg