EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови договори за газ в Азия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови договори за газ в Азия

mail14:19 | 29.12.2009прегледи 470 коментарикоментари 0


Газпром подписа с Узбекистан договор за закупуване на 4,25 млрд. куб. м. узбекистански газ, предаде ИТАР-ТАСС. Предвид по-рано сключените договори през 2010 Газпром ще купи от страната общо 15,5 млрд. куб. метра газ. Формулата за определяне на цената  ще отговаря на условията на европейския газов пазар.
Същевременно бе съобщено, че Киргизстан и Узбекистан са на път да подпишат споразумение за доставки на природен газ от Узбекистан за Киргизстан през 2010, предаде ИТАР-ТАСС.
Според преговарящи  стойността на синьото гориво ще бъде по-ниска, отколкото през 2009 година. Наблюдатели, цитирани от ИТАР-ТАСС, смятат, че вероятно стана дума за 220 долара за 1000 кубични метра узбекистански природен газ.


 Южнокорейската корпорация LG е успяла да получи от Туркменистан изгодна поръчка за строителството на завод за преработка на природен газ, предаде ИТАР-ТАСС.
Стойността на подготвената сделка с държавната компания Туркменгаз е 1,7 трилиона вона (1,5 милиарда долара), се посочва в публикувано днес официално съобщение на корпорацията.
Друг партньор по сделката е компанията Hands Engineering Llc, посочва ИТАР-ТАСС.

Казахстан иска да се присъедини към проект за разработка на газовото и петролно находище в Карачаганак, в който оператори са италианската компания ENI и британската BG, заяви пред журналисти казахстанският премиер Карим Масимов, цитиран от Франс прес. Според споразумението за подялба на производството от находището, подписано през 1997 година, BG и ENI притежават по 32,5 процента в проекта, докато американската Chevron държи 20 на сто, а руската Лукойл - 15 на сто.
Находището, което се намира в Северозападен Казахстан, има резерви от 1,2 милиарда тона петрол и над 1350 милиарда куб. метра газ, посочва правителството на интернет страницата си.
През есента на 2007 година Казахстан прие закон, който му позволява да анулира или променя всички договори с инвеститори в сферата на разработката на суровини, ако са застрашени икономическите интереси или националната сигурност на страната.
Тогава Астана заплаши западен консорциум, разработващ гигантското петролно находище в Кашаган, че ще анулира договора му. През януари 2008 година обаче беше постигнат компромис, по силата на който беше увеличен делът на казахстанската държава.


Тагове: газ, Азия, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990