EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови блокове на АЕЦ "Козлодуй" - 3 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови блокове на АЕЦ "Козлодуй" - 3 млрд.евро

mail13:50 | 03.06.2011прегледи 2657 коментарикоментари 0


Изграждането на блокове 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй" ще струва около 3 милиарда евро и е най-доброто решение за бъдещото съществуване на централата. Това становище изрази на Международната ядрена конференция енергийният експерт и бивш директор на ядрената централа (2000 - 2001 г.) Йордан Йорданов. В момента заради извеждането от експлоатация на малките ядрени блокове - от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй", блокове 5 и 6 са силно зависими помежду си, защото ако единият спре да работи, другият задължително трябва да е в експлоатация, посочи Йорданов. Според него, за да продължат да работят след експлоатационния си ресурс блокове 5 и 6, трябва наложително да се изгради парова мощност на площадката или една или две нови  ядрени мощности. Георги Игнатов, началник отдел "Организация на международни мисии" в АЕЦ "Козлодуй" заяви пред БТА, че изграждането на нова мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" не е абсолютно наложително, но би било добре да има. При спиране на някой от ядрените блокове и неговото последващо пускане има нужда от голямо количество пара. В момента, когато единият блок е спрян за ремонт, за да го пуснем ползваме пара от другия блок, който работи, обясни Игнатов. Ако обаче и двата блока на централата спрат едновременно, тяхното повторно пускане ще бъде много трудно без допълнителен източник на пара, посочи специалистът.
Идеята за изграждането на 7 и 8 блок съществува от 70-те години на миналия век, разказа Игнатов. Основното изследване е направено от "Енергопроект" през 90-те години и стига до извода, че е възможно и обосновано изграждането на нови
мощности - или по-точно минимум един блок от 1 000 мегавата е напълно възможно да бъде изграден. През 2010 г. съвместно с испанска енергийна компания е направено предварително предпроектно проучване, което отново е оценило на база старите
изследвания какви са възможностите сега. Бяха разгледани резултатите от анализа на
"Енергопроект" и предложените в него две възможни площадки, оценено бе и наличието в централата на инфраструктура и възможности за осигуряване на техническа вода и на електрическо свързване със системата, посочи Георги Игнатов. Игнатов подчерта, че наличието на енергийна инфраструктура и обезпечаването с техническа вода за охлаждане на блоковете са основното преимущество на площадката на АЕЦ "Белене" за изграждане на нови ядрени блокове. Без да се изисква
изграждането на нови електропроводи към енергийната система могат да бъдат подсигурени 2 000 мегавата, а може би и повече, каза Игнатов. Според него това би ускорило и самото изграждане на блоковете.
Финансови оценки обаче не са правени. Първо трябва да има решение на правителството ще се изгражда ли нова мощност или не, след това започва процес по избор на площадка, финансова оценка и проект за изграждане, коментира Игнатов. По приблизителна оценка след около седем - осем години от вземане на решението на Министерски съвет, че нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" са необходими, те могат да бъдат построени. Настоящият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров коментира, че от двете предложени при изготвения от "Енергопроект" анализ като подходящи за изграждане на нови блокове, едната е изцяло собственост на АЕЦ "Козлодуй", което още повече би улеснило процеса по строителството.
Според Йордан Йорданов Водо-водните енергетични реактори (ВВЕР) са доказали своята надеждност и безопасност и при най-тежки аварии, въпреки това след всяко събитие в ядрена централа, трябва да се вземат поуки. Смятам, че въпреки възможностите за пасивни защити на реакторите, в земетръсни зони и по бреговете на океани, а също и в близост до военни и цивилни летища, където има възможност за тероризъм, не трябва да се строят ядрени централи, посочи Йорданов. Той отбеляза, че
всички типове реактори, които допускат наличие на водород, трябва да имат система за изгаряне на водорода, без риск за системата. Експертът добави, че това е изискване още от 1979 година след авария в САЩ. След аварията в Чернобил пък се налагат и други изисквания за безопасност, свързани с активната зона на реакторите.
Йордан Йорданов заяви, че България е дала своята "жертва" в името на изискванията за безопасност, затваряйки блоковете от 1 до 4. Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е пуснат в експлоатация през 1987 г., а шести блок - през 1992 г., срокът им на експлоатация е 40 години за корпуса на реактора и 30 години за останалите съоръжения по него, посочи Йорданов. В момента е започната процедура за оценка на състоянието с цел да се продължи срокът на експлоатация с 20-30 години, посочи Йорданов. Той обаче застъпи становището, че такова дълго удължаване на живота на реакторите ще струва скъпо на страната ни, тъй като ще изисква модернизация и смяна на парогенератори и друго оборудване, докато изграждането на блокове 7 и 8 ще осигурят бъдещото функциониране на централата по-безпроблемно и бързо.
Новият проект за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще включва всички модерни защити - активни и пасивни в случай на авария и ще бъдат реактори от ново поколение, коментира Йорданов. Той прогнозира, че инвеститор в проекта може да бъде самата АЕЦ "Козлодуй", а строителството ще отнеме от пет до седем години. По приблизителна прогноза Йорданов изчисли стойността на проекта на 3 млрд. евро като бъде използвана наличната енергийна инфраструктура. Ако още тази година излезе решение на кабинета за изграждане на нови мощности в централата, до 2020 г. можем да имаме два нови реактора от по 1 000 мегавата, заяви Йордан Йорданов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg