EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новата кула на летище София готова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новата кула на летище София готова

mail15:30 | 04.12.2012прегледи 534 коментарикоментари 0


Новата летищна контролна кула на ДП „Ръководство на въздушното движение” на летище София ще бъде открита в сряда, съобщи Транспортното министерство.
Преди да стартира проектът на ДП „Ръководство въздушно движение” за нова летищна контролна кула, е направен анализ, че съществуващата кула на летище София е с изчерпан ресурс в дългосрочен план, тъй като е надграждана и реконструирана няколкократно, което прави по-нататъшното й развитие и използване финансово и технологично необосновано. Взето е решение за изграждане на ново високотехнологично съоръжение, което да осигури безопасното и ефективно управление на полетите на летище София през следващите 40 години. Необходимостта от изграждането на новата летищна контролна кула е свързана от друга страна и с реконструкцията и разширението на летище София с нова писта за излитане и кацане (ПИК) и нов пътнически терминал и се явява естествено продължение на развитието на летищния комплекс. Най-големите ползи за ДП РВД от новото съоръжение са повишаване на качеството, безопасността и ефективността на аеронавигационното обслужване в зоната на летище София и района.

Проектът „Изграждане на нова Летищна контролна кула – София с прилежащата инфраструктура към нея" е финансиран изцяло със средства на ДП РВД. Той стартира с решение на Управителния съвет на ДП РВД на 16 юни 2006 г. На 19 август 2011 г. е подписан договор с „Главболгарстрой“ АД за изпълнение на работно проектиране и строителство на обекта на стойност 14 813 030 лева с ДДС. На 27 ноември 2012 г. е подписан Протокол обр.16 от Държавна приемателна комисия. На 29 ноември 2012 г. е издадено Разрешение за ползване на обекта.

Веднага след въвеждането на новата летищна контролна кула на летище София в реална експлоатация предстои да бъде внедрена Система за управление и контрол на наземното движение (Advanced-Surface Movement Guidance and Control System, A-SMGCS) с функции за управление и контрол на въздухоплавателните средства по маневрената площ на летището. По този начин ще бъде осигурен безопасен и експедитивен поток на въздушното движение при всякакви метеорологични условия на летище София. До края на месец февруари 2013 г. на новата летищна контролна кула ще бъде инсталирана и една от „сондите”, предназначени за събиране на информация за електромагнитната обстановка, съвместен проект на ДП РВД и Технически университет (ТУ) – София.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg