EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова технология за рециклиране на опаковки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова технология за рециклиране на опаковки

mail16:45 | 07.06.2012прегледи 921 коментарикоментари 0


За първи път в България ще бъде приложена напълно автоматизирана система – Рециклиращ център за приемане на отпадъци от 4 вида опаковки – стъкло, пластмаса, хартия и метал, съобщи за EconomyNews.bg Асоциацията на рециклиращата индустрия. Рециклиращият център приема опаковките, компресира ги и връща монети срещу отпадъка. За 1 минута в системата се преработват до 42 опаковки. Капацитетът за събиране, сортиране и пресоване на съоръжението се равнява по обем на 12 контейнера за разделно събиране. Специализиран софтуер, разпознава видовете опаковки, а чрез постоянна връзка с интернет се поддържа функционалната изправност на системата. По данни на производителите на Рециклиращите центрове – норвежката фирма ТОМРА – в градовете, в които се поставят машините, обемът на отпадъците от опаковки в контейнерите намалява от 40 до 60 %. Качеството и икономическата стойност на отпадъците се запазва и гарантира повторното им използване чрез рециклиране. Новият модел за рециклиране на опаковки чрез Рециклиращ център ще бъде приложен в София и Димитровград, в рамките на проект, финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в България. „Изпълнението на проекта ще запълни една свободна ниша, предлагайки алтернативно решение за подобряване на разделното събиране на отпадъци и опазване на околната среда в България”, обясни Иво Георгиев, председател на АРИ.
Модерната технология се прилага успешно в 50 държави в света, между които Великобритания, САЩ, Норвегия, Германия, Гърция и други. Моделите за приложение са различни в зависимост от националните приоритети и характеристики на пазара. В България, Рециклиращите центрове, пилотно ще бъдат монтирани с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и ексклузивният партньор на ТОМРА, притежаващ на склад 40 Рециклиращи центъра. Очакванията са проектът да бъде мултиплициран в цялата страна.
До момента в България се прилага, единствено, разделно събиране на отпадъци от опаковки в различно оцветени контейнери на оползотворяващите организации. Резултатите показват, че много често се допуска смесване на опаковките с друг вид отпадъци, което затруднява извличането на рециклируемите елементи. Вместо отпадъците да запазят качеството си на суровина, те губят икономическата си стойност и се превръщат в поредния отпадък за депониране, което противоречи и на приоритетите на европейските институции и регламенти. Съгласно целите на Пътната карта за ефективно използване на ресурсите 2012, всяка страна членка на ЕС, трябва да се стреми към нулево депониране, максимално рециклиране и повторна употреба на отпадъците, за намаляване на ресурсната зависимост на икономиката.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg