EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова победа за Делян Добрев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова победа за Делян Добрев

mail14:05 | 12.07.2023прегледи 724 коментарикоментари 0


Парламентът реши представителството на българската държава по международни арбитражни дела да остане в Министерството на финансите (МФ). Решението беше взето със 163 гласа „за“ и 52 „против“. То беше подкрепено от всички парламентарни групи, без тази на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), която гласува „против“.     

Предложението за решение е внесено от народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“ във връзка с обявен за обществено обсъждане проект на постановление на Министерския съвет (МС) за създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози и за приемане на Устройствен правилник на Института за стратегически анализи и прогнози. С проекта на постановление на МС се предлага министърът на финансите като представител на държавата по международни арбитражни дела да бъде заменен от министъра на правосъдието.

Архив

Ще закрие ли финансовият министър Асен Василев дирекция "Съдебна защита", защо той твърди, че мястото ѝ е в правосъдното ведомство и какво се крие зад този четвърти опит за преместване на дирекцията? Tribune.bg разговаря с народния представител и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Г-н Добрев, прави се пореден опит дирекция „Съдебна защита” да се прехвърли от финансовото министерство /МФ/ към правосъдното?

С абсолютно неясни мотиви, за 20 години тази дирекция  няма загубено дело. Как по-добре можеш да се справиш от това? Може би целта е да се загубят сега делата!

Асен Василев иска да я закрие, а правосъдното ведомство да открие нова дирекция?  

И затова ще ги спрем. Ето вече внесохме проекторешение в деловодството на парламента вчера с колеги от ДПС и ИТН. Разговарях с колегите от „Възраждане” и БСП, те също ще ни подкрепят.

Въпросът е Вашите колеги от ГЕРБ дали ще Ви подкрепят?

Повече от 20 души от нашата група ГЕРБ-СДС са се подписали на предложението за оставане на дирекцията в МФ. На първа страница на предложението, което внесох вчера, се виждат само подписите на ИТН и ДПС, но непосредствено след тях са се разписали повече от 20 колеги от нашата група.

Какви дела се водят срещу страната в момента?

Едното е от ЧЕЗ за 1.1 млрд. евро.

Другото може би е на ЕВН?

Не, с ЕВН и Енерго Про делата приключиха. България ги спечели и ние не им дължим нищо.

Това е голям успех!

Ето тази дирекция в Министерството на финансите спечели тези две дела. И сега върви делото с ЧЕЗ и нашите опасения са, че това се прави в ущърб на националния интерес.

Трите ЕРП-та избраха да водят тежък арбитраж срещу нас и се обърнаха към ICSID - Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон!

Освен това чуваме слухове, че управляващите искат да минат към извънсъдебно споразумение. Може ли при положение, че сме спечелили две идентични дела с ЕВН и Енерго Про - исковете и сумите в трите случая са почти идентични, при третото дело да търсим извънсъдебно споразумение? Представете си, че България се съгласи да плати половината от тази сума /1.1 млрд. евро/, това са 1 милиард лева. Кой ще има интерес от тази работа?! Вероятно с 1 милиард лева много хора биха могли да се облагодетелстват.

Ще успее ли парламентът да разгледа внесеното от вас проекторешение до 16 юли?

Това е срокът. Ще успеем, защото другата седмица предложението ни ще се гледа в комисия, а следващата – в зала. До 16 юли взетото решение трябва да е публикувано и в Държавен вестник.

-----------------------

По време на дебата от „Възраждане“ и “Има такъв народ“ коментираха, че става въпрос за „опит за брутална кражба“ и за „лобистка поправка“. Деян Николов („Възраждане“) посочи, че за международни арбитражни дела използваме световно известна кантора, която обикновено печели всички дела. По думите му управляващите искат да сменят тази световна кантора и "да прехвърлят воденето на тези дела към някоя кантора, приближена до Лена Бориславова". Едно е да се опитвате да си правите оборот на кантори, съвсем друго е да жертвате два-три милиарда евентуални ползи от спечелени дела за държавата, коментира Николов.

Министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че след проведен разговор с министъра на финансите Асен Василев миналата седмица е намерен разумният и балансиран модел. Ще предложим да се създаде междуведомствен съвет с участието и на Министерството на правосъдието (МП), и на финансовото разузнаване, и на други институции, който да изработва общите стандарти и правила, по които да се осъществява възлагането на тези средства на съответните кантори и дружества, които осъществяват тази защита, но дейността да остане в компетентността на МФ, където е била последните 130 години и има изграден капаците за работа с тези средства, посочи той. "Така че моля ви да няма спекулации по темата, че някой имал интерес да разпределя тези пари между познати кантори или да сключва някакви сделки на тъмно. Не, всичко ще е ясно, всичко ще е прозрачно и ще се осъществява от служителите в рамките на МФ с експертната, методичната подкрепа на представителите в този междуведомствен съвет", заяви правосъдният министър. 

Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), който е един от вносителите, коментира, че този казус е ясен на всички парламентарни групи и дебатът е излишен. Групата на ГЕРБ ще гласува „за“, заяви той.

Гроздан Караджов (ИТН) коментира, че Деян Николов много точно е нарисувал „далаверата на „Продължаваме промяната“, която се цели с преместването на арбитража по най-големите и скъпи дела за България. По думите му отдавна е този мерак комисионните да отидат към големите юридически фирми. "Крайно време е да кажем "стоп" на корупцията, идваща от ПП", заключи той.  

В отговор Искрен Митев (ПП-ДБ) коментира, че това предложение е правен „нон сенс“ и отхвърли тезите на „Възраждане“ и ИТН. Той припомни реплика на Гроздан Караджов, тогава регионален министър, че „трябва да се погрижи за своите бебета“. Митев уточни, че става въпрос за 3,5 млрд. лева, които тогава не са му ги дали и е паднало правителството на Кирил Петков.

По мое време т.нар. бебета не получиха нито една стотинка по ин хаус процедурите, които, както твърдите вие, бяха незаконни, от вчера те се оказаха законни, отговори му Гроздан Караджов. Сега вие сте ги осиновили и сега ще взимат индексации на тези договори, допълни той.  

Атанас Атанасов (ПП-ДБ) каза, че няма да подкрепи решението, защото е едно правно нищо. Бих ви посъветвал и от БСП, и от ИТН, да вземете да извадите коалиционното споразумение за правителството на Петков и да видите под какво сте се подписали, каза той и посочи, че вътре този въпрос е уреден и е посочено, че тази дирекция трябва да се премести от МФ в МП.

Драгомир Стойнев („БСП за България“) го репликира, че в коалиционното споразумение е пишело, че и лекарствата за деца до 14 г. са безплатни. Относно преместването на дирекцията, Стойнев коментира, че не разбира логиката, когато една администрация работи, да я местят. Той отбеляза, че става въпрос за дела, които са на стойност стотици милиони, милиарди, и за които трябва нужната експертиза и то международна.  

Кирил Петков (ПП-ДБ) коментира, че министърът на правосъдието се е изказал много ясно, че дирекцията остава в МФ и ще се направи междуведомствена комисия, за да има възможност за защита на България по най-добрия начин. Според него, продължавайки дискусията, губят време и не могат да стигнат до важната точка – дебатът по бюджета.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045