EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова наредба за офсетни сделки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова наредба за офсетни сделки

mail16:00 | 26.08.2013прегледи 600 коментарикоментари 0


Правителството прие Наредба по чл. 13, ал. 3 от Закона за обществените поръчки за критериите и реда за определяне на основни национални интереси в областта на сигурността и отбраната по смисъла на чл. 346 от Договора за функционирането на Европейския съюз и реда за сключване на договори.Това съобщи пресцентърът на правителството.

Наредбата урежда критериите и реда за определяне наличието на основни национални интереси в областта на сигурността и отбраната, реда за възлагане изпълнението на инвестиционни проекти за придобиване и/или модернизация на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили, условията и реда за сключване на компенсаторни (офсетни) споразумения.

Националните интереси в областта на сигурността и отбраната са определени в Конституцията и в Стратегията за национална сигурност и са доразвити в закони и секторни стратегии. Целта на Наредбата е да определи условията, при които тези интереси се превръщат в интереси по смисъла на чл. 346 от ДФЕС. Институцията, оправомощена да преценява това, е Министерският съвет като орган, който осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и въоръжените сили.

Разпоредба на ЗОП предоставя възможност Наредбата да урежда също така реда и условията за сключване на компенсаторни (офсетни) споразумения, насочени изцяло в сферата на сигурността и отбраната, при спазване на изключенията на чл. 346 от ДФЕС. Основна цел на тези споразумения е изпълнителят да бъде ангажиран с извършването на дейности, които целят запазване и/или развитие на съществуващи или създаване на нови способности, необходими за гарантиране на съществени национални интереси в областта на сигурността и отбраната, повишаване сигурността на доставките, съвместимостта и оперативния суверенитет.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg