EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нова МРЗ, промени в пенсиониране + акциз върху цигари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова МРЗ, промени в пенсиониране + акциз върху цигари

mail06:55 | 03.01.2016прегледи 2676 коментарикоментари 0


От 1-ви януари 2016 година влизат в сила новият размер на минималната работна заплата, промяна на възрастта на пенсиониране, нов акциз върху цигарите. Ето повече подробности за тези промени. От 1 януари 2016 г. размерът на минималната работна заплата ще бъде 420 лв. С промяната в размера на минималната заплата се очаква да се намали обхватът „работещи бедни“ и да се генерират по-оживени стопански процеси по линия на вътрешното потребление. Минималната часова работна заплата става 2,50 лв. при продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

От 1 януари възрастта за пенсия за масовата трета категория се увеличи с 2 месеца и вече е 60 г. и 10 месеца за жените и 63 г. и 10 месеца за мъжете. Тя ще продължи да нараства и в следващите години докато стигне 65 г. и за двата пола. Това ще се случи по-късно при жените, които ще започнат да се пенсионират на 65-годишна възраст чак през 2037 г. Мъжете ще достигнат тази възраст през 2029 г.

Увеличава се и изискуемият за пенсия осигурителен стаж, който е 35 г. и 2 месеца за жените и 38 г. и 2 месеца за мъжете, пише 24 часа. Това изискване също ще се увеличава всяка следваща година до 2027 г., когато нарастването ще спре на 37 г. осигурителен стаж за жените и 40 г. осигурителен стаж за мъжете. От 1 януари започна и увеличение на възрастта за т.нар. късно пенсиониране без достатъчно осигурителен стаж. Тази година тя ще е 65 г. и 10 месеца и ще расте до 2023 г., когато трябва да стане 67 г. От 1 януари 2016 г. за първи път бе въведена и пенсионна възраст за военните и полицаите. Тази година те ще се пенсионират на 52 г. и 10 месеца, а възрастта им ще се увеличава плавно докато достигне 55 г. Запазва се и изискването служителите на МВР, МО и специалните служби да имат поне 27 г. осигурителен стаж, от които 2/3 да са т.нар. специален стаж.

От 1 януари 2016 г. започна вдигането на пенсионната възраст и на категорийните работници. Тя ще трябва да достигне 55 г. за работещите в първа категория и 60 г. за тези от втора категория.

От днес влиза в сила новият акциз върху цигарите. Това ще доведе и до поскъпване на цигарите, като най-ниският клас ще поскъпват по-бавно от скъпите цигари. Въпреки че ставката влиза в сила от началото на годината, все още в търговската мрежа има цигари със стари бандероли. Цигарите със стари бандероли - т. е. на старите цени, ще се намират в търговската мрежа до изчерпването им или до специални указания от Министерството на финансите. Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов отбеляза, че много магазини в търговската мрежа са се запасили, за да могат да се възползват от по-ниската акцизна ставка с месеци напред. След като бъдат изчерпани старите по-евтини цигари, по-високият акциз ще се отрази между 20 - 30 стотинки за евтините марки до около един лев отгоре за по-скъпите. Според Танов, това ще се отрази на постъпленията от акциз в хазната, а реално новите по-високи ставки ще започнат да се отразяват върху приходите на държавата. От днес е забранено и да носим в себе си повече от 40 къса ръчно свити цигари.

От днес природният газ поевтинява с малко над 2 на сто. През следващите 3 месеца 1000 кубически метра синьо гориво ще струват близо 406 лева без ДДС, съобщава БНР."Сегашното намаление на природния газ е недостатъчно, за да се променят и цените на парното и топлата вода", обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Следващо поевтиняване на топлоенергията може да има през април. Тогава отново се очаква да има намаление на цените на газа с около 10 на сто. През миналата вече 2015-та синьото гориво поевтиня с една трета, а топлоенергията между 15 и 20 на сто. По тази причина, а и заради сравнително топлото време, се очаква през този отоплителен сезон в сравнение с предишния сметките за парно и топла вода да бъдат между 20 и 30 процента по-ниски.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098