EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нова модификация ядрено гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова модификация ядрено гориво

mail17:02 | 27.05.2021прегледи 1752 коментарикоментари 0


В горивната компания на „Росатом” - ТВЕЛ, завърши разработването на нова модификация ядрено гориво за реактори ВВЕР-440 на АЕЦ „Ловиса” във Финландия. 

Новата модификация на горивната касета за ВВЕР-440 с увеличена ураноемкост ще позволи да бъде повишена ефективността на експлоатацията на горивото и на работата на АЕЦ като цяло. В частност, чрез увеличаване на масата на урана в една касета, ще бъде намалено нивото на обогатяването на горивото, без да се понижава производството на топлинна енергия в реактора. По-ниското ниво на обогатяване на уран ще позволи да се намали стойността на горивото и да се оптимизира третирането на облъчено гориво. 

„Въз основа на новата конструкция на горивната касета с увеличена ураноемкост, разработихме две различни решения, свързани със стратегиите за управление на горивния цикъл на ВВЕР-440 за нашите клиенти в Унгария и Финландия, които вземат под внимание техните индивидуални изисквания. Ако унгарската АЕЦ „Пакш” очаква да получи икономически ефект в резултат на съкращаването на броя горивни касети, зареждани в реактора, то в АЕЦ „Ловиса” решиха да запазят броя на касетите, но да намалят нивото на обогатяване на урана. И в двата случая реализацията на проекта ще доведе до по-ефективна работа на енергоблоковете ВВЕР-440 както в Унгария, така и във Финландия”, отбеляза вицепрезидентът по научно-техническата дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов. 

Производител на гориво за ВВЕР-440 в Русия е Машиностроителният завод в град Електростал, Московска област.

АЕЦ „Ловиса” с обща електрическа мощност от 1014 МВт, е с два енергоблока по руски дизайн с реактори ВВЕР-440, въведени в експлоатация през периода
1977-1980 г. През 2020 година електроцентралата е произвела 7,8 млрд. кВт*ч електроенергия, което е над 10% от цялото производство в енергосистемата на Финландия. АЕЦ „Ловиса” има коефициент на използване на инсталираната мощност от 87,7% и по този показател е една от най-ефективните атомни централи в света с леководни реактори. Тя се намира на остров Хястхолмен, в съседство с южното крайбрежие на Финландия, на 15 километра от крайморския град Ловиса.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4110