EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова ДДС система в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова ДДС система в ЕС

mail18:50 | 10.10.2017прегледи 16821 коментарикоментари 0


Беата Щур, neweurope.eu

ЕК стартира плановете си за най-голямата реформа в европейските правила за налагане на ДДС. Рестартирането е насочено към подобряване и модернизиране на системата, за което настояват правителствата и бизнесът в общността.

Според ЕК повече от 150 млрд. Евро ДДС се губят всяка година, което означава, че държавите-членки на ЕС пропускат приходи, които биха могли да се използват за училища, пътища и здравеопазване.

От тях около 50 милиарда евро (100 евро на гражданин на ЕС всяка година) се смята, че идват от трансгранични измами с ДДС. Тези пари могат да бъдат използвани за финансиране на престъпни организации, включително и тероризъм. Тази сума ще бъде намалена с 80% благодарение на предложената реформа.

"Днес предлагаме осъвременяване на сегашната система на ДДС, която беше създадена временно преди около четвърт век", заяви заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за единната валута и социалния диалог. "Нуждаем се от една окончателна система, която ни позволява да се справяме по-ефективно с трансграничните измами с ДДС. На равнище ЕС тази измама причинява годишна загуба на приходи от около 50 милиарда евро. "

Предложената реформа на ДДС би направила системата по-солидна и по-лесна за използване от предприятията. Комисията иска система от ДДС, която помага на европейските компании да извлекат всички ползи от единния пазар и да се конкурират на световните пазари. Предприятията, извършващи трансгранична търговия, понастоящем страдат от 11% по-високи разходи за привеждане в съответствие с тези, които търгуват само на вътрешния пазар.

Опростяването и модернизирането на ДДС би трябвало да намали тези разходи с около 1 млрд. Евро, според ЕК.

"Двадесет и пет години след създаването на единния пазар компаниите и потребителите все още са изправени пред 28 различни режима на ДДС при трансгранични операции", заяви Пиер Москович, комисар по икономическите и финансови въпроси, данъчно облагане и митници. "Престъпниците и евентуално терористите отдавна използват тези пропуски, организирайки годишно измама от 50 милиарда евро. Тази анахронична система, базирана на националните граници, трябва да свърши! Държавите-членки следва да обмислят трансграничните сделки с ДДС като вътрешни операции на нашия вътрешен пазар до 2022 г. "

Очаква се новото предложение да намали трансграничните измами с ДДС с около 80%. Същевременно това ще улесни живота на компаниите от ЕС, които извършват трансгранична търговия, намалява бюрокрацията и опростява процедурите, свързани с ДДС. Накратко: добра новина за бизнеса, потребителите и националните бюджети, лоши новини за измамниците.

С новия пакет Комисията предлага да се промени основно настоящата система на ДДС, като се облагат продажбите на стоки от една държава от ЕС на друга, по същия начин, както стоките се продават в отделните държави-членки. Това ще създаде нова и окончателна система на ДДС за ЕС.

Според ЕК настоящите правила за ДДС са едни от последните области на правото на ЕС, които не съответстват на принципите, които са в основата на единния пазар.

--------------------------

В проектодоклада на ЕК, изтекъл в медиите, Брюксел предлага тарифите за ДДС да се определят от страната, в която се извършва икономическата дейност, а не от базата на дейността. Това не означава, че данъчните приходи ще отидат в страната, в която се продава продуктът. Но сумата на ДДС, платима на страната на произход, ще бъде равна на сумата, платена за местните продукти. До ноември таксите за ДДС биха могли да станат равнопоставени, като се намали предимството от създаване на компании в страни, които улесняват избягването на данъчно облагане, като Люксембург, Ирландия, Малта и Кипър.


Тагове: ДДС, ЕС, промяна
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg