EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова ESG инициатива в подкрепа на бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова ESG инициатива в подкрепа на бизнеса

mail16:06 | 13.02.2024прегледи 381 коментарикоментари 0


Зеленият център за устойчиви финанси и енергетика стартира нова инициатива в подкрепа на големия бизнес в България чрез серията стратегическите срещи Green Talks. Чрез новия формат, Зеленият център цели да даде платформа за обмен на добри практики и канал за търсене на решения на общи предизвикателства, пречупени през опита на водещи компании-пионери в сферата на устойчивото бизнес развитие.

„Green Talks има амбицията да даде гласност на често невидимите процеси в бизнеса и икономиката, които имат своя неоспорим принос за нашето съвместно изкачване по стълбата на устойчивостта. Целта пред Зеления център е да подкрепи големите компании в България по пътя на тяхното ESG израстване, като ги свърже с водещи експерти в сферата. Вярвам, че въвеждането на добри практики за устойчивост във всяка една индустрия е ключово, за да можем заедно да застанем пред обществото и институциите с познания и опит, които да бъдат колективно припознати в изготвянето и прилагането на политики,“ заяви доц. д-р Маню Моравенов, председател на Зеления Център.

„Комисията за финансов надзор застава зад всички усилия за подкрепа на устойчивите инициативи и зеленото бъдеще на компаниите в България. Припознаваме и ценим практиките на устойчивост като основополагащи за успешното развитието на бизнес средата“, каза в специално приветствие към участниците Мария Филипова, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“. 

Участие в първата среща от поредицата взеха операторът на Летище София „СОФ Кънект“ АД, най-големият содов завод в България и Европа за синтетично производство на калцинирана сода „Солвей Соди“ АД и глобалната компания в сферата на строителството и строителните материали „Холсим България“ АД.

По време на срещата изпълнителният директор на „Соф Кънект“ Хесус Кабайеро очерта основните цели и приоритети как Летище София може да се превърне в 5-звездeн регионален хъб и да постигне устойчиво развитие. Той сподели част от предприетите вече мерки като например изграждането на 12 станции за зареждане на електрически автомобили, въвеждането на вътрешен електрически траснспорт между отделните терминали, както и вече постигнато намаляване с 30% на консумираната електрическа енергия за последните 2 г.

Съществено намаляване на въглеродния отпечатък до 2027г. година е една от водещите цели на „Солвей Соди“, сподели изпълнителният директор Спирос Номикос. Следващата голяма цел пред содовия завод е до 2050 година да се превърне в напълно въглеродно неутрална компания, затова е предвидено поетапно въвеждане на биомаса и други алтернативни горива в производствения процес. Също така компанията си е поставила и друга амбициозна цел – да прекрати използването на фосилни горива до  2030 г.

Строителната индустрия е сред икономическите сектори, които са също силно повлияни от глобалните тенденции за устойчивост. Населението на планетата се очаква през 2050 г. да достигне 10 млрд., фактор, който ще провокират огромен ръст на строителство. 

Изпълнителният директор на Holcim Росен Папазов разясни по време на срещата как компанията им е разработила два нови ниско въглеродни продукта- цимента EcoPlanet и бетона EcoPact, които драстично намаляват въглеродния отпечатък при строителството на нови сгради. Те вече са прилагат в България и в няколко други държави по света. Той посочи и че трябва да се продължи с усилията за декарбонизация на всяка стъпка от производствения процес. Затова и водещата компания в сферата на строителството си е поставила амбициозната цел да се превърне във въглеродно неутрална до 2050 г.

Основната добавена стойност на Green Talks е предоставянето в реално време на специализирана обратна връзка от експертен панел, съставен от доказани имена в академичната сфера, неправителствения сектор и консултантския бизнес в страната. Експертите, които са членове на Зеления център, предоставиха ценни насоки на всяка от компаниите относно напредъка ѝ в спазването на утвърдени стандарти за устойчивост.

Предстои издаването на Green Paper, който да обедини и обобщи споделените по време на срещата добри практики, да извлече изводи за подобряване спазването на ЕSG стандартите в страната, както и да предостави съвети за развиването на законодателната рамка.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg