EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов статут на част от Морската градина във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов статут на част от Морската градина във Варна

mail15:34 | 18.03.2010прегледи 774 коментарикоментари 0


55 хектара от т.нар. "историческо ядро" на Морската градина във Варна да бъде деактувано от държавна в публична общинска собственост. Това гласуваха съветниците от комисията по собственост и стопанство преди ден, съобщава електронното издание на в. Черно море. Предложението ще бъде внесено на сесията на Общинския съвет на 24 март, където местните избраници трябва да излязат с конкретно решение и да преценят дали да възложат на кмета да стартира процедурите.
От 1992 г. е утвърден списък на паметниците на градинското и парково изкуство в България от министъра на културата. В него попада и историческото ядро на Морската градина. Границите на паметника с обща площ от 55 хектара са от морския бряг до входа на Военноисторическия музей на бул. "Приморски" (на югозапад), трасетата на бул. "Приморски", "Цар Освободител" и "Княз Борис I" (на запад, северозапад и север), алеята, успоредна на крайбрежната алея - Шокаровия канал до Паметника на граничаря (на юг), бреговата ивица - от стълбището на паметника до югозападната граница.
На територията на историческото ядро са разположени 17 обекта. Сред тях са плувният комплекс "Приморски", където общината е собственик на земя и сгради. Извършените разходи за периода 2006 - 2009 г. са над 8,8 млн. лв. В 55-те хектара попадат и Военноморският музей, Аквариумът, Обсерваторията, алпинеумът, слънчевият часовник, "Морското казино", сцените "Раковина" и "Амфитеатър", Летният театър, Алеята на възрожденците и други.
По данни на кметската администрация за последните 10 години общината е изразходила над 20,7 млн. лв. за поддържане на парка. Най-много пари са дадени за благоустрояване - 12,2 млн. лв., за озеленяване и засаждане на цветя - 3,1 млн. лв., пътна инфраструктура - 1,7 млн. лв., и сметосъбиране на 1 млн. лв. Общината е броила пари и за улично осветление, ремонти, поддръжка на паметниците и др.
На заседанието на комисията по собственост присъства и шефът на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Той заяви, че за пристъпването към подобно решение за деактуване на част от Морската градина трябва да се наблегне на няколко факта. Освен поддръжката на парка важна роля играе и дългосрочната перспектива на цялата територия. Той посочи идеята за разширяването на зоологическата градина. Гуцанов заяви, че се надява на следващи заседания да се вземе решение за деактуването като публично-общинска собственост и на територията от Шокаровия канал до спирка "Почивка". Според него същото решение трябва да се вземе и за парк "Аспарухово".



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071