EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов Спешен център в Созопол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов Спешен център в Созопол

mail16:03 | 17.05.2023прегледи 702 коментарикоментари 0


Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев и изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров присъстваха на откриването на новата сграда на Спешния медицински център в Созопол. Лентата на новия обект заедно с тях прерязаха областният управител на Област Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев, председателят на местния парламент Георги Пинелов и директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров. 

“Разкриването на този спешен център бе сред приоритетите на служебното правителство. През нашия мандат на служебен кабинет съвместната ни работа с Област Бургас и с ръководството в района беше много добро. И това е поредното доказателство, след проекта за телемедицина, който стартирахме в Бургаска област, сега откриваме този център. Предстои откриването на такъв в Приморско и в Царево. Преди седмица подписахме и меморандум между Министерството на здравеопазването, Област Бургас, Министерството на туризма и болница “Пирогов“ за подсигуряване с медицински кадри на цялото Южно Черноморие. За тези девет месеца променихме облика на Спешната помощ в целия регион. Пак казвам – заслугата не е само моя или на Министерството на здравеопазването, а на невероятните ръководители в областта в лицето на областния управител на област Бургас проф. Мария Нейкова, кметовете на Бургас, Созопол, Приморско и Царево Димитър Николов, Тихомир Янакиев, д-р Димитър Германов и инж. Георги Лапчев, включително и на директора на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров", каза Меджидиев.

За Спешния център в Созопол има подсигурен екип, кадрите са финансово обезпечени, осигурена е и необходимата апаратура. Ако се наложи, болница “Пирогов“ ще осигури допълнителни екипи като финансовото им подсигуряване ще бъде от Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма, информира здравният министър. 

“Благодаря и на министъра, и на кмета, и местните власти за това, че ни гласуват доверие, за да можем ние да помагаме. Действително служебното правителство трябваше в темпо на спринт да решава проблемите на хората. Щастлива съм, защото осигуряването на качествена и достъпна медицинска помощ на гражданите е сред основните конституционно установени прави. Да ни е честит новият център на Спешна помощ в Созопол“, допълни от своя страна проф. Мария Нейкова. 

БТА припомня, че проектът за реализация на отделна сграда за нуждите на спешната помощ в Созопол започна през 2016 година, когато общината прехвърли за безвъзмездно ползване терена за сградата на Министерството на здравеопазването. Същата година бе издадена и визата за проектиране, а през 2018 година последва и издаването на самото разрешително за строеж. Сградата, в която вече функционира филиалът на парамедиците в Созопол, разполага с Акт 16 повече от шест месеца. До този момент спешната медицинска помощ в града се оказваше в сградата на общинската администрация. Новият филиал е част от мащабния проект за обновяване на системата за спешна медицинска помощ в цялата страна.

“Искам да благодаря от името на гражданите на Созопол за тази нова придобивка. Бяха положени много усилия това да се случи. Знаете колко дълго време ние нямахме истински център на спешна медицинска помощ. Благодаря за това, че новия център е така добре оборудван – с необходимата модерна апаратура. Благодаря на ръководството на болница “Пирогов“ за подписания меморандум“, каза по време на откриването кметът на Созопол Тихомир Янакиев. 

“Южното Черноморие имаше нужда от това, което се случи тук и това, което предстои да се случи в Приморско и Царево. Ролята на “Пирогов“ е това – да съкрати пътя на нуждаещите се пациенти от мястото на инцидента до една висококвалифицирана помощ, която могат да получат от специалистите ни. С този център и с другите, които предстои да бъдат открити и бяха досега, ние правим точно това“, посочи изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров. 

Новият Център за спешна медицинска помощ в Созопол се намира на ул. "Републиканска", след стадион "Арена Созопол". То бе построен по проект за развитие на системата по спешна медицинска помощ, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж", компонент 1- Обновяване и модернизация на сградния фонд на спешна помощ на територията на цялата страна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg