EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нов регламент за софийските улици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов регламент за софийските улици

mail11:08 | 27.05.2022прегледи 866 коментарикоментари 0


Стандартът за настилки в пешеходните пространства към Наредбата за градската среда на Столична община създава единна система за оформяне на пешеходните повърхности - настилки, дактилни елементи, бордюри, елементи за покриване на посадни места, капаци на шахти и елементи за отводняване. Той вече е публикуван за обществено обсъждане, съобщи главният архитект на Столичната община Здравко Здравков, който изрази надежда тази година да може ударно да се оправят тротоарите на града. Той каза това на форум: "Дизайн, планиране и изграждане на съвременна градска среда за пешеходни и трафик зони".

При изследване на настилките, проведено за целта на изработването на стандарта, е установено, че изграждането им започва от 1905 г. и все още на места има тротоари със старите каменни плочи, разказа арх. Мирослав Велков от архитектурното студио "Ателие 3" и от екипа на "Плейс.мейк" (Place.make), който работи по стандарта за пешеходните пространства. Днес улиците на София са покрити с каменни, бетонови, керамични, асфалтови настилки, като всяка от тях е със специфичните си проблеми. Керамичните и гранитните паважи на София са защитени, а тротоарите оформят охранителните зони на тази културна ценност, каза Велков. 

По думите му фокусът е върху настилките от плочи и павета, защото те са най-голямата част от пешеходните пространства и се очаква да продължат да бъдат най-преобладаващи, както и заради спецификата им, че се състоят от отделни елементи и проблемите са основно там.

Предвидени са правила и препоръки за посадните места като част от пешеходните настилки и са определени ситуациите, при които те следва да се покриват. Стандартът за настилки е разработен в координация с разработка на специалистите от Лесотехническия университет за уличното озеленяване в София и занапред ще се работи в синхрон с планиран стандарт и за уличното озеленяване, каза Велков.

В стандарта за настилките е заложено те да са безопасни, достъпни, с уважение към градската среда, визуално да се привлекателни и екологични.

При избора на настилка трябва да се отчете съответната зона на града, като за всяка са определени препоръчителни. При избора на формата и размера на използваните плочи също трябва да се отчита и зоната, където ще се полага, като използването на правоъгълни плочи и павета във всички видове зони е задължително, защото те са адаптивни към различни градски ситуации и към редене и рязане./БТА, снимка: Стара София

Уточнени са и възможните технологии за полагане, като и има правила за редене и рязане, а целта е да се постигне по-голяма устойчивост на пешеходните повърхности чрез намаляване на риска от разместване и деформации. Специално внимание е обърнато при реденето на плочи около шахти и при контактите им с елементите от градското обзавеждане. 

Регламентирани са и правила и препоръки при оформянето на връзките между различните настилки, които са особено важни при ремонти.

Правила има и за оформянето на бордюрите. За отличителните за София каменни бордюри е подчертана необходимостта от съхраняването им. Ние сме късметлии, че почти цялата централна част на София е оформена с гранитни бордюри и те трябва да се запазят, защото са носители на идентичност и ни свързват с миналото на столицата, коментира Мирослав Велков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4113