EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов проктозакон за горите одобрен от кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов проктозакон за горите одобрен от кабинета

mail16:30 | 29.09.2010прегледи 1041 коментарикоментари 0


Правителството прие проект на закон за горите, съобщи на пресконференция министърът на земеделието Мирослав Найденов след края на заседанието на кабинета.
Министърът каза, че максимално е стеснена възможността за разпоредителни сделки, водещи до намаляване на площта на горските територии за сметка на регламентирането на повече възможности за предоставянето им под наем, аренда, учредяване на право на строеж без промяна на предназначението, учредяване на сервитути.
В резултат на този закон ще се направи административна реформа, която ще доведе до намаляване на персонала на Агенцията по горите от 2378 на 1966 бройки.
Сегашният закон е приет през 1997 г. и досега е преправян 42 пъти, каза министърът. Той припомни, че сегашният закон е дал възможност за станалите нарицателни "заменки на гори" и поправките му са обслужвали корпоративни интереси. По думите на министъра с проектозакона се дава възможност да се извърши първата истинска реформа от прехода досега. В проектозакона се предвижда да се раздели контролът и обществените функции от стопанските дейности в горите. Новият закон ще регламентира принципите на управлението на собствеността върху горските територии на общини, физически и юридически лица.
С проектозакона се за забранява промяната на предназначението на горските площи във всички зони по НАТУРА 2000 - паркове, защитени територии, зоната на Черноморското крайбрежие. Може би над 90 на сто от заменките попадат в такива територии и с този закон ще бъде гарантирано, че те ще си останат гори, заяви министърът. Позволени са "заменки" при изграждане на държавни или общински инфраструктурни проекти и най-вече на пътища. Министърът каза, че с проектозакона се дава пълна гаранция, че заменените гори няма да могат да променят предназначението си и ще си останат гори.
През следващата година на зърнопроизводителите ще бъдат предоставени по десет лева на декар национално доплащане, каза министърът. Сумите са заложени в бюджета за 2011 г. Освен това са предвидени средства за животновъдите като национално
доплащане, които ще са повече спрямо средствата през тази година. За тютюнопроизводителите на са предвидени субсидии заради забрана от ЕК и поради факта, че със субсидиране този сектор не може да продължи да съществува, заяви министърът.
Сега изкупните цени на тютюна от новата реколта са на нива, подобни на цените за миналата година плюс субсидиите, каза министърът. Това означава, че пазарът реагира и се достигна до реалните му стойности без субсидиите, допълни Найденов. Той заяви, че ще бъдат предприети мерки да се изпълни искането на тютюнопроизводителите посредниците да бъдат извадени от пазара.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg