EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов пакет санкции срещу Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов пакет санкции срещу Русия

mail15:10 | 23.06.2023прегледи 537 коментарикоментари 0


Съветът на ЕС съобщи, че е утвърдил новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Новите мерки включват ограничителни мерки в областта на икономиката и срещу отделни граждани. Новите решения целят по-добро приложение на въведените по-рано санкции чрез възпрепятстване на тяхното заобикаляне. В съобщението се посочва, че се наблюдава нарастващо заобикаляне на санкциите.

Предвижда се ЕС да може да предприема бързи, съразмерни и целенасочени действия, за да бъде лишена Русия от ресурсите, които й позволяват да продължи войната срещу Украйна. В случай, че мерките срещу отделни нарушители на санкциите не доведат от очаквания резултат, ЕС ще може да предприеме с единодушие ограничения за продажба, доставка, пренос или износ на стоки и технологии, забранени за износ към Русия, спрямо държавите нарушители.

Забранява се транзитът през Русия на повече стоки и технологии, които могат да допринесат за руския военен и технологичен напредък, на стоки и технологии за въздухоплаването или за дейности в Космоса, на гориво и горивни добавки за реактивни двигатели, изнасяни от ЕС.

Съветът добавя още 87 организации в списъка на онези, които пряко подкрепят руския военен и производствен комплекс във войната. Те ще бъдат обект на по-строги ограничения за износ на стоки и технологии с двойна употреба. Списъкът включва четири ирански организации, които произвеждат дронове и ги предоставят на Русия, други чуждестранни организации, участващи в заобикалянето на търговските санкции, и някои руски организации, участващи в разработването, производството и доставката на електронни части за руската войска и руския промишлен комплекс.

С днешното решение се разширява списъкът със забранени стоки, които биха могли да допринесат за технологичното подобряване на руската отбрана и сигурност – електронни части, полупроводници, оборудване за производство на електронни интегрални схеми и печатни платки, енергийни суровини и вещества за създаването на химически оръжия, навигационни средства, метали.

Съветът разширява списъка на руските медии с отнет лиценз в ЕС, като се включва RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook и Katehon. Тези медии са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са използвани за неговите непрекъснати и съгласувани пропагандни действия, насочени срещу гражданското общество в ЕС и съседните страни, като грубо изопачават фактите, се посочва в съобщението.

Пропагандата, разпространявана от тези източници, многократно и последователно е насочена към европейски политически партии, особено по време на избори, както и към гражданското общество, търсещите убежище, руските етнически малцинства, половите малцинства и работата на демократичните институции в ЕС. В съответствие с Хартата на основните права, тези мерки няма да попречат на въпросните медии и техните служители да извършват дейности в ЕС, различни от излъчване, например изследвания и интервюта, допълва Съветът на ЕС.

Разширява се забраната за сухопътен превоз на стоки в ЕС с ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Русия, включително когато се теглят от камиони, регистрирани извън Русия. Заради рязкото увеличаване на измамните действия с кораби, превозващи суров нефт и петролни изделия, се въвежда забрана на достъпа до пристанищата на ЕС на всички кораби, които извършват прехвърляне на товар на друг кораб, ако съответните власти имат основания да подозират нарушения на забраната за внос на руски суров петрол и петролни изделия по море в ЕС, или пренос на руски суров петрол, или петролни изделия, купени по-скъпо от ценовия таван, въведен от ЕС. Същата забрана ще важи за кораби, когато има основания да се подозира, че незаконно боравят или изключват навигационната си система при пренос на руски суров петрол и петролни изделия в нарушение на международни споразумения, правила и изисквания.

Отпадат временните изключения за Германия и Полша за доставки на суров петрол от Русия по петролопровода "Дружба". Петролът с произход от Казахстан или друга страна ще продължи да преминава през Русия и да се внася в ЕС по този тръбопровод, гласи решението. В съобщението се отбелязва, че всички тези мерки ще бъдат оповестени в Официалния вестник на ЕС "скоро".

В съобщение на Европейската комисия по същия повод се допълва, че новите санкции предвиждат забрана за износ към Русия на автомобили с обем на двигателя над 1900 кубически сантиметра, както и на автомобили с хибридно или електрическо задвижване. Уточнява се, че санкциите обхващат също организации от Китай, Узбекистан, Обединените арабски емирства, Сирия и Армения.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158