EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов завод за светодиодни лампи в Ботевград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов завод за светодиодни лампи в Ботевград

mail09:00 | 04.04.2011прегледи 1993 коментарикоментари 0


В България годишно за осветление се изразходват 3.6 млн. мегаватчаса електроенерия, което е приблизително половината от производството на един блок в АЕЦ „Козлодуй". Светодиодните лампи спестяват около 80 % от необходимата енергия. „Тоест, ако цялото осветление в България се осъществява по такъв екологичен и енергоефективен начин, биха се освободили около 40 % от капацитета на АЕЦ „Козлодуй", които можем да използваме за износ или за насърчаване потреблението на електромобили например", коментира икономическият министър Трайков, който откри в Ботевград нов завод за производство на светодиодни чипове и лампи.
Инвестицията в новото предприятие на „Инкотекс" възлиза на около 10 млн. евро. В него се планира да бъдат открити до 100 нови работни места.
„Зелените" технологии трябва да имат предимство, когато се обявяват обществени поръчки, каза още Трайков и допълни, че в момента се работи върху такава промяна в Закона за обществените поръчки. По неговите думи това е един от начините за намаляване на високата енергийна интензивност на икономиката и стимул за по-широкото навлизане на енергоспеставящи технологии в бизнеса и бита.
Трайков изрази задоволството си от възраждането на микроелектрониката в България, защото това е сектор, в който страната ни разполага с конкурентни предимства и тя е сред браншовете, които искаме да развиваме. „Развитието на такова модерно производство, което създава висока добавена стойност е пътят да достигнем средния БВП на глава от населението на богатите икономики от ЕС", подчерта той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg