EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов завод в Пазарджик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов завод в Пазарджик

mail12:55 | 01.08.2017прегледи 17682 коментарикоментари 0


Нов завод за за производство на автомобилни части бе открит в Пазарджик. Инвеститорът е германската компания „Костал“. В новото предприятие ще бъдат разкрити 1700 работни места. От април 2017г. вече са наети и обучени 300 служители, ицзяло от регион Пазарджик, които произвеждат подкормилни кутии за „Ауди“, както и автомобилни компоненти за всички водещи автомобилни марки в Европа.

„Костал“ започва да развива дейност в България през 2011 г. в Смолян, като заводът в Пазарджик е третата производствена база у нас. „До момента в България сме инвестирали над 32 млн. евро. и сме отворили 1 300 работни места“, каза на откриването Андреас Костал, Изпълнителен директор на Холдинг „Костал“. Решението на компанията да инвестира в нов завод в Пазарджик е, за да се разширят производствените мощности на компанията за нуждите на европейския пазар.

На официалната церемония присъства и премиерът Бойко Борисов, който подчерта, че интересът към страната ни „не е интерес на думи и ние трябва да отговорим с с квалифицирана, дисциплинирана и умна работна ръка”:

„Най-големият ни проблем в момента е работната ръка. До преди няколко години говорихме за безработица, сега тя е под 7%. Само който не иска да работи, той не работи. Последните години отворихме 40 000 работни места само в автомобилния сектор. Ако е казал Господ, следващия месец в Плевен правим инвестиция от над 100 милиона за 8000 работни места. България е дестинация за немските инвестиции. От Севлиево до Пазарджик, от Ямбол до Плевен, навсякъде се строят немски заводи, а най-хубавото е, че всичко от тях се изнася", допълни министър-председателят.

Мениджърския екип на компанията сподели пред EconomyNews.bg, че не са имали затруднения с намирането на кадри. Тъй като те се обучават допълнително, няма специални образователни или квалификационни изисквания, но все пак висшето образование е предимство. Предстои започването и на програма, целяща да включи в производствените дейности представители на малцинствата. Запитани за заплащането, ръководителите на компанията отговориха, че средната заплата в завода е в рамките на средната за регион Пловдив.

Германската компания планира броят на наетите работници до края на 2017 г. да достигне до 500, а до края на 2022 г. – до 1 700 души. Също така компанията ще инвестира до 2022г. повече от 100 млн. евро в заводско оборудване и в технологии. Бъзнеспланът на „Костал“ е да бъде достигнат обем продажби от предвидените за 2017г. 20 млн. евро до 180 млн. евро на година до 2022г.

Новооткритото предприятие е изградено в Индустриалната зона на Пазарджик, на площ от 60 декара. Инвестицията на германски концерн само в сградния фонд на новия завод надхвърля 30 млн. евро - построени са 2 цеха със застроена площ 10 000 кв. м, очаква се да бъдат построени още 2 големи цеха с обща площ 15 000 кв. м.

Появата на предприятие от такъв мащаб води след себе си раздвижване на местния бизнес. Очаква се до 100 български компании да станат доставчици на „Костал” в Пазарджик. Такива успешни примери има вече в Смолян, където е другият завод на холдинга.

„Тук ще се произвеждат компоненти за автомобили за Peugeot, VW, General Motors и др. Отсега нататък България ще покаже, че е част от световната перспектива“, каза президентът Росен Плевнелиев (мандат 2012-2017 г.), който също бе сред официалните гости на откриването.

По думите му, когато е инициирал създаването на автомобилен клъстер, малцина са осъзнавали значимостта на подобен ход. Днес в клъстера членуват 110 компании и са създадени 80 фабрики.

Германската холдингова компания „Костал“ е с над 100-годишна история, като се е наложила като лидер в разработването и производството на електрически, електромеханични и механични продукти за автомобилната индустрия.

Кампанията оперира чрез 46 завода в 21 страни с обща численост на персонала 17 000 служители и отчита общ оборот от над 2,3 млрд. евро. Има седалище в Германия и клонове в Бразилия, Китай, Англия, Ирландия, Италия, Япония, Мексико, Испания, Чехия, Индия, България, Франция, САЩ и Украйна.

Клиенти на дружеството са всички OEMи без тези в Корея, Япония и Китай. Основно това са VW Груп, Peugeot Citroen, Daimler, Fiat, Ford, BMW, General Motors.

Снимки: EconomyNews.bg

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158