EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов живот за Водната кула в „Лозенец”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов живот за Водната кула в „Лозенец”

mail17:50 | 27.10.2010прегледи 2357 коментарикоментари 1


Студенти по архитектура съживиха с нова визия фасадата и пространството около Водната кула в столичния район „Лозенец”. Бъдещите архитекти представиха и защитиха своите проекти на специално събитие , организирано от кмета на район „Лозенец” Прошко Прошков. В приятелска атмосфера архитекти, общественици, студенти и граждани дискутираха как построената преди повече от 80 години кула да се превърне в архитектурен паметник и място за активен социален живот.
През последните години кулата успешно се превъплъщава в арт пространство като домакин на театрални постановки и фестивали. Новият и облик бе илюстриран с прожекция на филм от лятното издание на Водна кула – арт-фест 2010.
Отличените проекти за превръщане на Водната кула в културен център са дело на на студенти от Нов български университет. Няколко месеца по-рано, район „Лозенец”, съвместно с Нов български университет, проведе студентски архитектурен конкурс на тема „Културно-историческото бъдеще на Водната кула – възможни архитектурни решения за превръщането й в културен център”. Състезаваха се осем проекта, а първите три, класирани в конкурса, бяха представени в Седмица на архитектурата в София (Sofia Architecture Week).
Водната кула е изградена през 1929г. - златния век в архитектурата на Стара София. Когато техническата нужда от нея отпада, в продължение на десетилетия кулата е занемарена. Напоследък все по-често сградата и пространството около нея са домакини на разнообразни културни събития. Мястото постепенно се превръща в средище на съвременното изкуство. Инициативата на кмета Прошков е да възвърне блясъка и да извади от забравата тази интересна и незаслужено пренебрегвана сграда, като прибави културен акцент към нейното архитектурно значение. Целта е и кулата да се интегрира в живота на квартала, като популярно и приятно място за социален и културен обмен. Старата кула има потенциал да се превърне в една от емблемите не само на „Лозенец” , но и на позагубения градски дух на стара София.
 


 
Коментари
 
Marta Gencheva - 27-10-2010 г. 18:33:48

Това е чудесна идея.Удоволствието ще бъде двойно - култура, след това в съседната бирария..

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg