EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов газов договор с Русия подписан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов газов договор с Русия подписан

mail12:45 | 15.11.2012прегледи 496 коментарикоментари 0


Договор за доставка на природен газ между „Газпром” и „Булгаргаз” беше подписан в Гранитна зала на Министерски съвет преди минути. От българска страна подписа постави Димитър Гогов, присъстват премиерът Бойко Борисов, Алексей Милев, Делян Добрев. Договорът ще влезе в сила от 1 януари 2013 година. „Имаме над 20 % намаление на цената на газа от 1 януари 2013 година. Подписваме за десет години, но на шестата година имаме право да намалим с толкова газ, колкото ще произведеме,” коментира Борисов.
"България получава преференциални цени в дългосрочния договор за доставка на руски газ",отбеляза от своя страна  Алексей Милер, президентът на Газпром. "В рамките на бъдещите десет години предвиждаме възможността при наличието на няколко кардинални промени на цените на пазара и на конюнктурата, да има промени в цените", допълни той.
„Трябваха огромни усилия, за да се махнат трите посредника в доставките на газ за България”, коментира още Борисов. „Много важен параметър е, че искаме да отпаднат посредниците, да сключваме договор директно с производителите. Милиони са се губили през посредниците за сметка на българския потребител. До сутринта сме спорили на тази тема за посредниците, да се махнат не един, не два, а цели три посредника. Благодаря на г-н Милер, че се съгласи с нас. Преговорите бяха тежки", каза Борисов.
Поради трудности в преговорите е трябвало в 10.45 часа да се проведе телефонен разговор с президента Путин, за да се стигне до подписване и на договора.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg