EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нов вид винетка - "уикенд"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов вид винетка - "уикенд"

mail07:55 | 15.07.2018прегледи 917 коментарикоментари 0


От 12.00 часа в петък до 23.59 в неделя да бъде въведен нов вид винетка - "уикенд", предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, подготвени от ГЕРБ. За новата винетка обясни пред журналисти в парламента регионалният министър Николай Нанков. Той отбеляза, че тя трябва да бъде по-евтина от седмичната, която в момента е 15 лв. Все пак посочи, че цената ще бъде уточнена в последваща наредба, след гласуване на законовите поправки от парламента. Законопроектът по-скоро цели бързото въвеждане на тол системата в нормативите, на базата на която ще бъде изградена и необходимата администрация в рамките на АПИ, уточни министърът. Очаква се от средата на следващата година системата да започне да генерира доходи. Нанков припомни, че от януари 2019 г. трябва да влезе в сила електронната винетка. За цената на новата винетка и диференцирането на тола за тежкотоварните автомобили до края на юли вече ще има първоначалните предложения на експертите от Световната банка,след това през август ще започне и обществено обсъждане.

С въвеждането на електронните винетки от 1 януари ще има и уикенд винетки, които ще улеснят пътуващите през почивните дни, даде допълнителни разяснения и инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Цената на уикенд винетката ще бъде около 10 лева. Той посочи, че винетките в България са най-евтините в Европа. След въвеждането на електронна винетка за леките автомобили от  1-ви януари няма да се променя цената им, ще отпаднат стикерите, а при заплащане на електронна винетка, номерът на автомобила ще бъде въведен в електронна система, която ще следи за нарушители, обясни инж. Глосов.

С промените в закона за пътищата, се предвижда промяна в структурата на агенцията и създаване на специално звено, което ще поддържа тол системата и електроните винетки, и ще извършва контролни функции, каза инж. Глосов. Трафик патрули по пътищата ще има от началото на следващата година. Тол системата е справедлива система за таксуване на товарните автомобили, заплащането е за изминато разстояние. Очакват се значителни приходи от въвеждането на тол системата, те ще бъдат изцяло за изграждане на нова пътна инфраструктура, за ремонт на съществуващата и за поддръжка на самата система, подчерта инж. Глосов.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg