EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ниските заплати в Германия създали кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ниските заплати в Германия създали кризата

mail10:30 | 25.01.2012прегледи 551 коментарикоментари 0


Ниските заплати в Германия в резултат на германската  политика за висока конкурентоспособност са "структурната  причина" кризата в еврозоната, посочва Международната  организация на труда (МОТ) в доклад, цитиран от Франс прес.
"Засилването на конкурентоспособността на германските  износители се очертава все по-ясно като структурна причина за  последните трудности в еврозоната", подчертава базираната в  Женева институция, която критикува и започналите през 2003  година реформи на правителството на Герхард Шрьодер.
Тези реформи, както и увеличаването на  конкурентоспособността на германската икономика, редовно се
представят от Берлин като пример, който другите страни трябва да следват. През последните седмици френският президент Никола  Саркози също похвали германския модел.
МОТ обаче вижда в тях спирачка за европейския растеж.  "Цената на труда в Германия е спаднала от десет години в  сравнение с конкурентите й, поставяйки под натиск растежа, с  неблагоприятно отражение за жизнеността на техните държавни  финанси", отбелязва организацията, чиято цел е да насърчава  достойния труд в света.
"Нещо повече, страните в криза не успяха да използват износа си за компенсиране на слабото вътрешно търсене, тъй като  тяхната промишленост не можеше да се възползва от по-голямо  вътрешно търсене в Германия", допълва МОТ.
В контекста на високата безработица в Германия, реформите на Шрьодер доведоха до понижаване на доходите в долната част на  стълбицата. . .особено в сферата на услугите, където се появиха  особено ниско платени нови работни места. В същото време  "твърде малко бе направено за подобряване на
конкурентоспособността чрез увеличаване на производителността",  се казва в доклада.
"Политиката на дефлация на заплатите не само сви  потреблението, което остана с над един процентен пункт по-ниско  спрямо останалата част от еврозоната през периода от 1995 до  2001 година. Тя доведе и до увеличаване на неравенството в  доходите с невиждана досега скорост дори и в сравнение с периода
на шока след обединението", отбелязва МОТ, позовавайки се на  последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
"На европейско равнище това създаде условия за продължителен икономически застой, тъй като другите страни членки прибягват  все по-често към политика на още по-тежка дефлация на  заплащането като решение на липсата на конкурентоспособност",  подчертават експертите от организацията.
МОТ освен това е на мнение, че приносът на дефлацията на  заплащането в Германия при създаването на работни места в  страната "не е особено ясен". "Последните отчетени успехи при  износа се дължат в твърде малка степен на тази политика на  заплащането и се обясняват по-скоро с географската ориентация на германските износители към динамичните нововъзникващи пазари",  е посочено в доклада.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163