EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ниски температури = повече електроенергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ниски температури = повече електроенергия

mail16:05 | 01.02.2019прегледи 5897 коментарикоментари 0


Традиционно пикът в потреблението на електроенергия е през януари и февруари, тъй като тогава минималните температури варират в диапазона от -7 до -15 градуса по Целзий, обобщава компанията ЕНЕРГО-ПРО.

През студените зимни месеци най-съществен дял в консумацията на електроенергия в домовете има отоплението. Дори отоплителните електроуреди да са настроени да поддържат една и съща температура през цялата зима, графиката на потреблението се покачва рязко нагоре с понижаване на температурите. Това се дължи на факта, че повечето домакинства, отопляващи се на ток, използват климатици, които по данни на производителите им рязко намаляват своето КПД при -5 градуса по Целзий и по-ниски температури на въздуха, и за да поддържат същата температура в домовете използват значително повече енергия.

Отражение върху консумацията дава и продължителността на застудяването. Ако ниските температури се задържат, стените се охлаждат и отоплителните уреди увеличават разхода на електроенергия. От значение е също броят на часовете с по-ниски стойности в дневния ход на температурите. Традиционно през цялата година домакинствата изразходват повече енергия през вечерните и нощните часове, като средната сметка за месеца включва значително количество енергия на нощна тарифа, която е с много по-ниска цена от тази на дневна. При отрицателни стойности, или такива около нула градуса на температурите през деня, се наблюдава натрупване на ефекта от понижаването на КПД на климатичните системи и бързото охлаждане на сградите. По този начин консумираната в повече от по-топлите месеци енергия през деня увеличава дела на по-скъпата дневна тарифа, а това дава отражение върху месечните сметки.

През зимата се увеличава консумацията на ток и на другите уреди в дома – пускаме повече перални заради дебелите зимни дрехи, бойлерът работи по-дълги часове за достигане на обичайната температура заради по-бавното загряване и по-бързото охлаждане вследствие на по-ниските температури в банята. Котлоните и фурните отдават по-лесно и повече топлина в помещенията. Честото отваряне на хладилника и продължителното задържане на вратата отворена също води до повишаване на потреблението на електрическа енергия.

Традиционно сметките през месеците януари, февруари и март за консумирана електроенергия съответно през студените декември, януари и февруари, са сравнително високи. Ако в отделни домакинства повишението е значително по-високо от средното, това се дължи на индивидуалния профил на потребление и на енергийната ефективност в дома. Обикновено в къщи и апартаменти с повече външни стени отоплителните електроуреди изразходват допълнително количество електроенергия за затоплянето на един и същи вид помещение. 

Експерти считат, че от изключително значение през зимните месеци е качествената изолация на домовете, използването на енергийно ефективни уреди (клас А, А+, А++), както и правилното поведение за предотвратяване на „изтичането“ на топлина от помещенията. Отражение върху консумацията дава изложението на дома (особено север) и големината на прозорците, непокрити с плътни завеси. Незатварянето на вратите към неотопляеми помещения и използването на духалки и калорифери с висок разход на енергия, например, може да се окаже причина за допълнително повишаване на сметките за ток с десетки левове. Инвестицията в енергийно ефективни уреди и монтирането на подходяща изолация се изплаща с по-ниски сметки за електроенергия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg