EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Никарагуански канал свързва два океана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Никарагуански канал свързва два океана

mail18:00 | 10.07.2014прегледи 1513 коментарикоментари 0


Междуокеанският никарагуански канал ще минава през Косиболка - второто по големина сладководно езеро в Латинска Америка, обявиха правителството на страната и китайската компания HKND , натоварена с този гигантски проект, предаде Франс прес. "Каналът ще прекоси Никарагуа от изток на запад и ще бъде дълъг 278 километра, от които 105 километра ще минават през езерото Никарагуа (Косиболка), заяви инженерът Дун Юн Сън на среща с университетски и правителствени представители в Манагуа. Каналът ще тръгне от устието на река Брито, на тихоокеанското крайбрежие, ще мине през езерото Косиболка, а след това през притоците Туле и Пунта Горда, които се вливат в Карибско море, уточни китайският експерт, заявявайки, че този вариант е най-щадящият за околната среда. Основен източник на сладка вода, Косиболка е второто по големина езеро в Латинска Америка след Титикака, между Перу и Боливия. През 2013 година никарагуанското правителство даде на китайската компания HKND с централа в Хонконг концесия за изграждането и експлоатацията на този нов междуокеански канал, алтернатива на Панамския.
Строежът, чиято цена се оценява на 40 милиарда долара и който трябва да започне през 2014 година, е представен от властите като спасение за латиноамериканската страна с население 5,8 милиона души, от които 40 процента живеят под местния праг на бедност, отбелязва Франс прес.
Според разчети на авторите на проекта, изграждането му ще допринесе за развитието на туристическата индустрия в Никарагуа. Ще привлече значителен приток чуждестранни гости и ще позволи да бъде построено ново международно летище на тихоокеанското крайбрежие, допълва ИТАР-ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4210