EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неясноти около полския бюджетен дефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неясноти около полския бюджетен дефицит

mail15:35 | 07.11.2023прегледи 562 коментарикоментари 0


Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че следващото правителство ще получи в наследство бюджет в добро състояние, предаде полската новинарска агенция ПАП. 

Коментарите на премиера идват на фона на спекулациите, че държавните финанси на Полша може да се разминават с официалното данни от правителството.

В четвъртък вестник "Жечпосполита" (Rzeczpospolita) писа, че нов доклад на Института за публични финанси, озаглавен "Реалният бюджет", е установил, че държавните финанси може да са дори по-лоши от очакваното.

Според доклада бюджетният дефицит всъщност може да възлезе на 277 млрд. злоти (62 млрд. евро), а не на 165 млрд. злоти (36,9 млрд. евро), както предполага настоящото правителство.

"На следващото правителство ще бъде завещан бюджет в добро състояние. В по-добра форма, отколкото някой би могъл да очаква след пандемия, енергийна криза и агресия на Русия срещу нашата съседка", написа Моравецки във "Фейсбук". 

Опозицията, добави той, се опитва да дискредитира състоянието на бюджета, за да се измъкне от предизборните си обещания, твърди полският премиер.

"Опозицията иска да оправдае оттеглянето на неизпълнените ангажименти, поети пред полския народ по време на предизборната кампания", посочи той в социалната мрежа. 

В момента се водят преговори за съставяне на ново правителство след парламентарните избори на 15 октомври.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg