EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нещата ще се случат през Q4

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нещата ще се случат през Q4

mail18:05 | 14.01.2011прегледи 2286 коментарикоментари 1


Цветослав Цачев, Елана Трейдинг
Икономическият растеж на България навлезе във фаза на промяна, която го отличава значително от обичайното за последното десетилетие. Кризата доведе до голяма структурна промяна и възстановяването през последните тримесечия по нищо не прилича на 2002-2004 г. Реалният БВП отчете повишение през второто и третото тримесечие на 2010 г., като най-вероятно и четвъртото ще бъде на плюс, заради потребителските разходи преди празниците.
Да насочим внимание към събитията от последните няколко години. След средата на 2008 г. настъпва сериозно свиване на потребителските разходи и на инвестициите – типично за криза и прегрял пазар на недвижими имоти. За малката и отворена към световната търговия българска икономика това се отразява в рязко подобрение на външно-търговското салдо. Забавянето във времето е сравнително слабо.
Вносът растеше по-силно от износа до средата на 2008 г., което допринасяше за хроничния търговски дефицит на страната. Разбира се, никой не се притесняваше, защото това се дължеше на растящото потребление и на инвестициите, а дефицитът се компенсираше в известна степен от чуждите инвестиции в недвижими имоти. Това не е устойчив растеж, както се видя по време на кризата – потреблението и инвестициите разчитаха прекалено много на банковата система и затова останаха в криза близо две години след световното възстановяване.
Ситуацията през 2010 г. се промени. Вносът постепенно стана с негативен знак по отношение на приноса за икономиката и тази тенденция ще се запази при растеж на БВП. Както поради ръст на потреблението на вносни стоки, така и поради очаквано увеличение на покупките на инвестиционни стоки. В същото време износът ускори растежа си, но трябва да повтори постижението си от 2006 г., за да остане основен двигател на икономиката и да компенсира вътрешното потребление. Трябва да се има предвид, че цените на суровините доста се покачиха и е малко вероятно да запазят същите темпове на покачване, с което да стимулират 30-40% растеж на износа по подобие на 2006 г. Няма да е учудващо, ако търговското салдо на страната започне бързо да се влошава, но това не е непременно лоша новина. Тя ще е знак за подем в икономиката. Проблемът е, че тогава и тя ще влезе в познатия ни вече цикъл на мащабно кредитиране и инвестиции в недвижими имоти, който не свърши добре.
Кога да очакваме подобен растеж в България? Едва ли през натоварените с големи сметки зимни месеци, през които се очертава повишение на цените на храните. Този ръст ще има негативен ефект върху склонността за потребление у нас. Пролетта ще дойде с признаци на съживяване на икономиката, благодарение и на инвестициите. Най-вероятно доходите и потреблението ще докажат, че тенденцията е обърната едва през четвъртото тримесечие на годината. Но само, за да поставят основния въпрос пред икономиката: На какво ще разчита България за стабилен икономически растеж през следващите десетилетия?

Българската икономика на кръстопът /оригинално заглавие/


 
Коментари
 
geolog - 15-01-2011 г. 12:38:05

Знам на какво МОЖЕ да разчита България-на енергийните си ресурси!В И.Б-я и сто км икономическа зона на Ч.море с иновативен интердисциплинарен метод са локализирани над 180 капанови обстановки на възможни нефтогазови залежи, само в инт.1000-4500м дълб.Извлекаемите количества в екв.нефт са 4,5-7млрд т.нефт.Моделирани са местата на два значителни въгленосни басейна с юрска възраст.Прогностичната точност на метода е доказана с открития нов метанов залеж над Дуранкулашкото газово находище-така че мотор за икономиката на Б-я има,няма адекватна проучвателна дейност...а на какво да разчитаме за стабилен икономически растеж на "кръстопътя",ако не погледнем какво има под "разкрача" ни!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046