EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Необходими са повече инвестиции от Италия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Необходими са повече инвестиции от Италия

mail17:10 | 24.09.2009прегледи 749 коментарикоментари 0


Италианските инвестиции в България все още не са достатъчни, заяви на пресконференция в БТА италианският посланик Стефано Бенацо.
През първата половина на годината италианските инвестиции в страната са 17 млн. евро, а за 2008 г. са били 96 млн. евро, коментира Фабрицио Камастра, директор на Италианския институт за външна търговия в София. Камастра съобщи, че има изолирани случаи на отлагане на италиански инвестиции, в други фирми има намаляване на персонала, а някои от големите предприятия са били принудени временно да закрият някои от производствените си обекти. Като цяло най-жизнеспособната част от италианските предприемачи, които работят в България, показват, че могат да се справят с кризата, посочи Фабрицио Камастра. Той съобщи, че в страната работят около 1000 италиански фирми. За да се увеличи притокът на инвестиции, страната трябва да разполага с подходяща бизнес среда, която включва себестойността на работната ръка, фискалните условия, състоянието на инфраструктура. Посланикът каза, че има интерес от италиански компании към България, които са готови да привлекат италиански инвестиции у нас.
В края на 2008 г. стокообменът между България и Италия е 3.3 млрд.евро, каза Фабрицио Камастра. Италия запазва второто си място на търговски партньор на България. През първите шест месеца на тази година стокообменът между България и Италия намалява с 29 на сто спрямо същия период на миналата година и възлиза на 1.2 млрд. евро при 1.7 млрд. евро през шестте месеца на 2008 г., каза  Фабрицио Камастра.
По данни на Италианския институт за външна търговия в София, през шестте месеца на тази година има засилен интерес на италианските предприемачи към България, които търсят нови пазари за продуктите си и нови възможности за сътрудничество. В контекста на световната криза България продължава да се смята за пазар, който предлага възможности, каза Камастра.
На Международния технически панаир в Пловдив, който ще се състои от 28 септември до 3 октомври, над 20 италиански фирми ще се представят с колективен щанд
Фирмите ще покажат изделия от строителството, енергетиката и опазване на околната среда, уточни той. Тази година броят на италианските фирми, които ще участват в панаира, е по-малък, спрямо предходни участия, коментира посланикът на Италия Стефано Бенацо.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg