EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Необслужваните кредити у нас & ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Необслужваните кредити у нас & ЦИЕ

mail06:50 | 14.03.2019прегледи 1756 коментарикоментари 0


Докладът на Делойт за необслужвани банкови кредити (NPL) се публикува за седми път и представя преглед на основните развития на банковия сектор в Централна и източна Европа (ЦИЕ), като анализира развитието на ключовите показатели за необслужвани кредити, както и динамиката на пазарите на кредитни портфейли. В България се наблюдава подобрение на качеството на активите на банките, но въпреки това коефициентът на необслужвани корпоративни кредити остава третият най-висок сред анализираните държави.

Индикаторите за качество на активите в региона на ЦИЕ се подобряват, въпреки че положителните тенденции не са еднакви в различните държави, част от проучването на Делойт. Макар че в някои страни коефициентите на необслужвани кредити се връщат към едноцифрени числа или дори приближават нивата отпреди кризата, на други пазари все още има коефициенти на необслужвани кредити, надвишаващи 10%.

Регулаторният и надзорният натиск, както и мотивацията на банките да се съсредоточат върху основната си дейност и да освободят капитала, улесняват управлението на балансите им през последните години. Това допринася за добре функциониращи пазари на проблемни кредити в много страни от региона на ЦИЕ.

Дерегулирането чрез прехвърляне на задължения остава основен вариант за справяне с необслужваните кредити сред финансовите институции в региона. Въпреки това пазарите за кредити в Централна и Източна Европа регистрират слаба активност през 2017 г. и първата половина на 2018 г. в сравнение с рекордните сделки през 2016 г., тъй като банките постепенно намаляват своите портфейли с необслужвани кредити до устойчиво ниво. Инструментите за управление на кредитните портфейли на банките включват и значителни отписвания на лоши вземания, както и споразумения за преструктуриране, вместо традиционните съдебни производства и принудително събиране на обезпечения.

„Предвид значителните сделки с необслужвани заеми, сключени между 2015 г. и 2018 г. и непрекъснато намаляващите портфейли от проблемни кредити, очакваме да видим забавяне в темповете на прехвърляне на необслужвани кредити в региона на ЦИЕ. От друга страна, като се имат предвид многобройните текущи сделки, както и тези, които предстоят в някои държави (по-бавно развиващите се банки все още оценяват възможността за продажба на необслужваните си кредити с цел ускоряване на изчистването на балансите им), е възможно пазарната дейност по продажби на кредити да продължи по-дълго от очакваното. Това вероятно ще доведе до удължаване на последната фаза на намаляване на задлъжнялостта в региона на ЦИЕ.” - обяснява Balázs Bíró, ръководител на водещите консултантски услуги в Централна и Източна Европа.

В България:

В България банковият сектор въвежда стратегия за намаляване на нивата на необслужвани кредити, насърчавана от БНБ, която включва отписване на кредити от балансите на банкит и по-сериозен мониторинг на кредитните портфейли. Това води до подобряване на качеството на активите. Обемът на проблемните кредити на физически лица спада значително – с 21.7%, а този на корпоративни – с 17.7% от 2016 го края на 2017 г. Същественото намаляване на портфейлите от необслужвани кредити води до намаляването на NPL коефициентите от 10% на 7.4% през 2017 г. (по отношение на кредити на физически лица) и спад с 2.7% за фирмени кредити, достигайки нива от 12.5%. Този процент обаче е третият най-висок сред държавите, които попадат в обхвата на проучването на Делойт.

В периода 2015 – 2018 г. продажбата на необслужвани дългове възлиза на около 1.5 млрд. евро, от които 0.8 млрд. евро през 2018 г. През 2018 г. Обединена българска банка реализира сделка за 235 млн. евро с EOS Matrix, a Уникредит Булбанк обявява продажбата на 250 млн. евро необслужвани кредити (обезпечени и необезпечени, отпуснати както на физически, така и на юридически лица).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg