EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Немските инвестиции в България са намалели с 30 %

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Немските инвестиции в България са намалели с 30 %

mail15:27 | 07.01.2010прегледи 594 коментарикоментари 0


С 30% са намалели немските инвестициите през 2009  в България, като спадът съответства на почти двойното редуциране на преките чуждестранни инвестиции в страната през 2009 година в сравнение с 2008 година, каза икономическият министър Трайчо Трайков на среща с представители на германския бизнес.
През първите девет месеца на 2009  стокообменът между България и Германия е намалял с 22%, а износът на Германия за България с над 30 %, а германският внос от България - с 28,5%.
Сред предвидените мерки за подобряване на бизнес средата министър Трайчо Трайков посочи намаляването на административната тежест. Той отбеляза още, че има междуведомствена група за преглед на всички лицензионни режими.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма  отбеляза още, че се подготвят промени в Закона за обществените поръчки /ЗОП/, с които да отпадне изискването за представяне на свидетелство за съдимост от всички прокуристи на компании.
По думите му това е една от "най-прословутите" пречки за участието на големи чуждестранни компании в обществени поръчки в България. Трайков уточни, че предложенията да промените в закона все още не са внесени в Министерския съвет.
Пред германските делови среди Трайков заяви, че през тази година ще има драматична разлика във функционирането на оперативната програма "Конкурентоспособност" като обеми на контрактуване и дадени средства, и като начин на работа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg