EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Немските инвеститори в България умерени оптимисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Немските инвеститори в България умерени оптимисти

mail08:52 | 08.04.2010прегледи 1340 коментарикоментари 0


В резултат на икономическата криза оборотът на 67 % от германските компании в България през 2009 г. е намалял спрямо 2008 г., показва анкета, проведената през март от Германо-Българска индустриално-търговска камара сред германските инвеститори за бизнес средата в България.
Увеличение на продажбите през изминалата година са регистрирали само 23 % от анкетираните, 28 % от фирмите са имали ръст на печалбата, а 48 % са отчели спад. Износът на Германия е намалял при всеки две от пет предприятия, като само 20 % от участниците в анкетата са посочили ръст. 41 % от предприемачите са свили инвестиционните си разходи през 2009 г., а увеличение на инвестициите се наблюдава само при 27 % от фирмите.
Само 6 % от фирмите определят икономическа ситуация в страната като добра, а почти половината изразяват противоположно мнение. Относно собственият си бизнес 32 % от компаниите дават оценка на настоящото си икономическо състояние като положително, докато година по-рано техният дял е бил 22 %.
Девет от всяка десета фирма, инвестирала  у нас, би избрала отново България при реализирането на инвестиционните си намерения. Компаниите оценяват положително ниската данъчна тежест, членството на страната в ЕС и умерените разходи за труд. Като недостатък инвеститорите посочват състоянието на публичната инфраструктура и корупцията.
И още от анкетата: 26,5 % от германските предприятия планират да увеличат работните места, а всяка четвърта фирма признава, че трябва да съкрати работници.
79 % от участниците в анкетата не очакват подобрение на икономическата обстановка в страната през 2010, като всеки четвърти прогнозира влошаване на конюнктурата.
По отношение на собствените си предприятия 45 % вярват, че състоянието на фирмите им ще се подобри през 2010 г., а само 12 % се опасяват, че то ще се влоши. 45% от фирмите са убедени, че ще могат да увеличат продажбите си, въпреки напрегнатата бизнес среда в страната, като само 12 % се опасяват от спад на оборота.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg