EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Немски и френски банки застрашени от Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Немски и френски банки застрашени от Гърция

mail17:40 | 21.10.2011прегледи 1368 коментарикоментари 0


Welt.de, със съкращения и допълнения
Най-потърпевши от кризата в Гърция са френските и немските банки, които са раздали заеми в размер на около € 87 млрд. Освен това те притежават големи експозиции в дългови книжа на страни от периферията на Еврозоната. Въпреки опасността, канцлерът Ангела Меркел обеща необходимата помощ на Гърция, при положение, че бъдат приложени сериозни мерки за икономии. Германските банки държат 9% от гръцкия държавен дълг, а френските - 8%.
Коментарите против наливането на пари в Гърция обаче зачестяват от страна на немските и френски власти. Данните за периода януари-август тази година показват, че гръцкият бюджетен дефицит е достигнал рекордните €18.1 млрд. За сравнение, миналата година е бил €14.8 млрд. за същия период от време. Наблюдава се намаляване на приходите в бюджета до €30.68 млрд., което в процентно изражение се равнява на спад от 5,3% спрямо първите 8 месеца на миналата година, а разходите са се увеличили с 8,1%. Всичко това дава ясна индикация, че Гърция продължава да затъва. Няма изгледи протестите в Гърция да приключат скоро, защото хората искат промяна в управлението, а нововъведените програми за икономии са нежелани от гръцките граждани. Прогнозите от страна на Европейската Централна Банка също са негативни - очаква се това да бъде най-големият срив на финансовата система в Европа.
Въпреки това, подкрепата за Гърция ще продължи. „Гърция трябва да остане част от еврозоната и да получи възможност да подобри както положението си, така и публичните си финансови и икономически перспективи”, каза Ангела Меркел. Лидерите на Франция и Германия ясно заявиха своята позиция по въпроса – Гърция остава неделима част от еврозоната, въпреки опасенията, че страната е пред фалит. От Атина наскоро дадоха гаранция, че допълнителните мерки за икономии ще помогнат на страната да постигне финансовите си цели. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу увери Ангела Меркел и Никола Саркози, че Гърция ще направи всичко възможно за решаването на дълговата си криза.
При пристигането си в Брюксел днес, премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, обаче засегна темата за имиджа на еврозоната. Според него, протакането на дълговата криза й създава "катастрофален" имидж. Юнкер отбеляза също така, че решенията тук трябва да се взимат от всичките 17 страни членки на единното европейско валутно пространство. В същото време стана ясно, че Германия и Франция са постигнали споразумение по главните точки на плана за справяне с европейската дългова криза, предаде Асошиейтед прес. Изявлението бе направено ден, след като двете страни признаха, че в края на тази седмица няма да има представяне на нова стратегия.
* Превод от немски: Станислав Стоилов

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg