EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нелегална мрежа за течни горива разбита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нелегална мрежа за течни горива разбита

mail15:00 | 15.10.2010прегледи 1162 коментарикоментари 0


Антимафиоти разкриха престъпна дейност, свързана с незаконна преработка и разпространяване на акцизни течни горива, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Проверени са "поставени" фирми, една от които е "освободен от акциз краен потребител" по смисъла на Закона за акциза и данъчните складове. Чрез тях се купуват базови масла и химикали от рафинерии и петролни бази в България и в Гърция. Купените нефтопродукти се смесвали и се продавали без документи в България като бензин и дизелово гориво, на които се начислявал акциз. Наличностите по документи "се изчистват", като фиктивно се произвеждат грундове, лакове и разтворители - неакцизни продукти.
Част от химикалите - готова продукция по документи, се доставяли на гръцки фирми, а друга се продавала по документи на български клиенти.
Установените гръцки фирми веднага са продавали стоката, като голяма част от тези химикали се връщали в България, а получатели били фирми - част от големи ДДС-вериги. Тези префактурирания са направени, за да се затрудни максимално извършването на точна проверка на реалността на осъществените сделки, отбелязват от МВР.
Чрез прилагането на описаната схема само за 2009 г. държавният бюджет бил ощетен с над 1 000 000 лв. чрез неплащане на дължимите ДДС и акциз, посочват от МВР.
По време на операцията са извършени проверки и претърсвания на 19 обекта /търговски дружества и петролни бази/ на територията на страната за установяване на реалността на извършените сделки. Иззети са първични счетоводни документи,
извършени са инвентаризации в складови бази - собственост на проверяваните фирми. За част от установените стоки са иззети проби за тарифно класиране и определяне на качеството.
В момента за 24 часа са задържани двама души - собственик и служител, в една от фирмите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg