EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК иска много по-високи цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК иска много по-високи цени

mail09:15 | 05.03.2014прегледи 3029 коментарикоментари 0


Националната електрическа компания заявява в обявление на сайта си, че от следващия регулаторен период - от 1 юли 2014 г., иска промяна на цената, която получава за услугата "обществена доставка на електроенергия" и смята, че тази цена трябва да бъде 0,00331 лв. за киловатчас или 3,31 лв. за мегаватчас доставена електроенергия.
В момента цената за услугата "обществена доставка" е 1,32 лв. за мегаватчас без ДДС. Това означава близо тройно увеличение на цената, която НЕК получава за лицензионната си дейност. Цената
на електрическата енергия, по която дружеството, в качеството му на обществен доставчик, продава на крайните снабдители и електроразпределителните дружества, е функция от количествата разполагаемост за производство на електрическа енергия от производителите за регулирания пазар /т. нар. квоти/ и техните регулирани цени, определяни от ДКЕВР, посочват в обявлението си от НЕК и така не конкретизират крайната цена, която искат да получат. В момента цената, на която НЕК продава на крайните снабдители, е 100,43 лв. за мегаватчас, като в тази цена влиза и цената за "обществена доставка".
В същото време в края на миналата седмица от електроразпределителните дружества заявиха, че желаят да им бъдат признати всички разходи по поддръжка на мрежите, като единствено ЕВН дадоха конкретно искане за повишение на крайните цени средно със 7,9 на сто. Председателят на УС на ЕВН България Йорг Золфелнер обаче отбеляза, че крайната цена може и да не се повишава, ако има вътрешно преразпределяне на тарифите, като по-голям процент от крайната цена остава в електроразпределителните дружества. Същото виждане заявиха и от ЧЕЗ.
От производителите на ток засега само АЕЦ "Козлодуй" обяви, че няма да иска промяна на тарифите. Как ще се развие този сюжет е рано да се каже, тъй като предстоят обществени обсъждания, като ДКЕВР ще вземе решение за цените през юни, като се очаква новата тарифа да влезе в сила от  1 юли т.г.  Позицията на Министерството на икономиката и енергетиката, изразена няколко пъти през последните седмици, обаче е, че от началото на следващия регулаторен период не се очаква повишение на цената на електроенергията.

Защо НЕК настоява за толкова драстичен ръст на цената на тока?

През февруари тази година рейтинговата агенция "Standart&Poors' намали кредитния рейтинг на Националната електрическа компания от "ВВ-" на "B+" с негативна прогноза. Дългосрочната перспектива пред компанията също остава негативна. Основната причина за понижението на рейтинга са влошените кредитни показатели на НЕК през 2013 година. Дълговете й са се увеличили до 2.5 млрд.лв.

В решението си за понижаване на рейтинга агенцията е взела предвид неблагоприятните регулаторни решения, зададени от ДКЕВР. Посочва се, че НЕК не получава пълна компенсация за преференциалните цени за т.нар. "зелен ток", както и за електроенергията, произвеждана от топлофикациите. Друга причина за свалянето на рейтинга на държавната енергийна компания е невъзможността да се покрият разходи от 215 млн. лв. по дългосрочните договори с големите въглищни централи. Бизнес рисковете включват и несигурността по отношение на спрения проект АЕЦ "Белене"

В началото на февруари т.г. завърши последната фаза от процеса по разделянето на Националната електрическа компания ЕАД и Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ ЕАД, а именно отделянето по собственост на мрежата и прилежащите активи на двете дружества.
Отделянето на ЕСО ЕАД като собственик на електропреносната мрежа ще позволи на дружеството да започне процес по сертифицирането му като независим преносен оператор, част от изискванията на третия либерализационен пакет на ЕС.
 


Тагове: НЕК, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg