EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК завежда дело срещу "Атомстройекспорт"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК завежда дело срещу "Атомстройекспорт"

mail16:20 | 18.08.2011прегледи 707 коментарикоментари 0


На 16 август изтече срокът, даден от Националната електрическа компания на руската компания "Атомстройекспорт" да оттегли иска си срещу българската електрическа компания. Това се посочва в съобщение от НЕК. В края на миналата седмица след преговори в София НЕК изпрати официално писмо на "Росатом" и ЗАО АСЕ с предложение за уреждане на претенциите между страните и за развитие на проекта за АЕЦ "Белене". Важна предпоставка за продължаване на работата по проекта в конструктивен дух бе в срок до 16 август "Атомстройекспорт" да оттегли всички свои искове, по които е образувано дело пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж. До края на септември 2011 г., в дух на добра воля, страните да изработят график за уреждането на взаимните си финансови претенции, се казва още в предложението на НЕК. Освен това, сформираните на 13 юли 2011 г. финансови работни групи ще продължат работата си в оперативен порядък, се допълва в съобщението. В него се отбелязва, че до 16 август ЗАО АСЕ не е изпратила отговор за оттегляне на иска си. НЕК изразява загриженост, че такъв подход не е от полза за развитието на проекта. Затова Националната електрическа компания е принудена да предприеме действия за защита на своите интереси, се посочва в съобщението.
На 17 НЕК е изпратила писмо до Арбитражния съд в Париж, с което е поискала срок до 15 октомври, за да се запознае в детайли с документацията по делото. През следващата седмица НЕК ще представи адвокатската кантора, която ще защитава интересите й в Париж. Едновременно с това компанията е във финална фаза по подготовка на документацията за завеждане на свой иск срещу руската страна пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева през септември,
съобщават от НЕК. Заведеният от ЗАО АСЕ иск може да компрометира както взаимоотношенията между страните, така и проекта АЕЦ "Белене" като цяло, се казва още в писмото на НЕК до руската страна. В този смисъл, за нас оттеглянето на иска на база на нашите предложения, щеше да бъде доказателство, че ЗАО АСЕ има интерес от по-нататъшното реализиране на проекта, смятат от НЕК.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg