EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК е отговорна за договора с „БНП Париба”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК е отговорна за договора с „БНП Париба”

mail14:31 | 27.08.2009прегледи 694 коментарикоментари 0


През 2007 година е взет заем от девет банки, оглавявани от „БНП Париба”, едни от най-престижните банки. И от тази гледна точка не може да има никакви съмнения, че нещо може да бъде пратено на прокуратурата. Това просто е абсурдно. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, в интервю за предаването „Здравей, България” на Нова телевизия, по повод обвиненията на премиера Борисов за лошо менажиране на Национална електрическа компания (НЕК) и заемът, за АЕЦ „Белене”, който ще струва много по-скъпо.
Димитров допълни, че това са престижни банки и те не се занимават и не допускат далавери. По думите му трябва да бъдат зададени въпроси на мениджърите, които са подписали договора, предаде Агенция Фокус. „В момента, в който е подписан договорът, ако вземем за база данните за 2007 година, критерият за ликвидност не е изпълняван, т.е. още тогава е заложена бомбата, че „Париба” и другите осем банки могат да си поискат парите”, поясни още бившият енергиен министър. Димитров заяви, че в условията на криза банките търсят повод да вдигнат лихвите, но този повод е даден още през 2007 година при подписването на договора. Според него вина носи този, който го е подписал договора, а именно ръководството на НЕК.
Петър Димитров каза, че кредиторите ще си получат парите, тъй като това е гарантиран от държавата кредит, те не могат да се безпокоят, но те искат да получат повече пари.


Тагове: НЕК, АЕЦ Белене,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg