EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК губи от евтин ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК губи от евтин ток

mail17:00 | 29.06.2012прегледи 595 коментарикоментари 0


Около 130-150 млн. лева ще са допълнителните загуби за НЕК, ако токът не поскъпне с още 3 процента от 1 юли. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти в парламента. Той се върна в сградата на Народното събрание, за да отговори на въпроси и да опровергае публикации, че е избягал от репортерите. Не бягам, не се крия, само от кучета като дете съм бягал, заяви Добрев. Той посочи, че не е разбрал, че има интерес за въпроси към него, а и е закъснявал за среща със синдикатите от ТЕЦ "Марица Изток" 2.
Добре, че Семерджиев имаше куража да види реалните цифри и даде реалното увеличение, защото ако регулаторът беше оставил 10 процента увеличение, тези 3 процента отново щяха да са сметка на НЕК, която знаете в какво състояние е. Това щяха да са допълнителни 130-150 млн. лева щета, загуба за НЕК, коментира министърът.
Попитан на какво се дължи допълнителното увеличение на цената на тока с 3 процента, министърът обясни, че при предварителната прогноза регулаторът е сметнал около 300 мегавата нови ВЕИ-мощности, а в последствие са се оказали над 600 мегавата. Според мен регулаторът можеше още преди един месец да прогнозира достатъчно добре мощностите, които ще влязат в експлоатация и да не става тази изненада в последния момент, каза Делян Добрев.Той посочи, че още от март-април се е виждало, че договорите, които ще бъдат завършени в срок преди 30 юни, са над 600 мегавата. Въпреки че виждах, че прогнозата е грешна, никога не съм се бъркал в работата на независимия регулатор, добави Добрев. Министърът обясни, че тези 3 процента увеличение са специално за "зелена енергия", те са допълнение към 5-те процента в първоначалната прогноза. Той посочи, че от цялото увеличение на цената на електроенергията с 13 процента от 1 юли, 8 на сто са за зелена енергия.БТА
 


Тагове: ток, НЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg